BP продава бизнеса си за петрохимикали на Ineos за $5 млрд.

BP продава бизнеса си за петрохимикали на Ineos за $5 млрд.

Един от заводите на компанията за петрохимикали

Снимка: BP.com

516 ~ 1 мин. четене
Британският петролен гигант BP обяви днес, че ще продаде своя глобален бизнес с нефтохимически продукти на Ineos на милиардера Джим Ратклиф срещу 5 млрд. долара, съобщава Ройтерс. Сделката идва в момент, когато новият изпълнителен директор Бернар Луни се опитва да засили баланса на компанията на фона на срива на цените на петрола.

Съгласно условията на споразумението Ineos ще плати на BP депозит от 400 млн. долара и ще плати още 3.6 млрд. долара при завършване на сделката.

Допълнителни 1 млрд. долара ще бъдат разсрочени и изплатени на три отделни вноски от 100 млн. долара през март, април и май 2021 г. Останалите 700 млн. долара са платими до края на юни 2021 г. Очаква се сделката да бъде финализирана до края на 2020 г.

Британският енергиен гигант Ineos, ръководен от Джим Ратклиф, изгради глобална империя, купувайки нежелани химически предприятия от гиганти като ICI. Сега ще придобие огромните бизнеси на BP с аромати и ацетили. Отделът за ароматизация прави опаковки за хранително-вкусовата промишленост, както и специализирани материали за дрехи и килими.

Основно производствата се намират в Китай, САЩ и Белгия.

Поделението за ацетили прави киселината, която обикновено се използва в храните, за да придаде вкусове като солено и кисело на някои продукти, например чипс. Заводите са в САЩ и в цяла Азия.

BP заяви, че сделката означава, че е постигнала целта си за реинвестиции на стойност 15 млрд. долара година по-рано, като събра парични средства за инвестиране в основните си нефтени и газови операции.
Подкрепи Economic.bg