За пети път жена взе Нобел за химия

Британец и двама американци си поделят наградата на академията

За пети път жена взе Нобел за химия
Учените Франсис Арнолд, Джордж Смит и Грегъри Уинтър спечелиха Нобелова награда за химия за 2018 г. за изследвания, използващи насочена еволюция, за да произвеждат ензими и антитела за нови химикали и фармацевтични продукти.

Арнолд е едва петата жена, спечелила Нобелова награда за химия. Тя ще получи половината от наградната премия от 9 милиона шведски крони (770,836 паунда), а другата половина си поделят американецът Смит и британецът Уинтър.

"Тазигодишните Нобелови лауреати по химия са били вдъхновени от силата на еволюцията и са използвали едни и същи принципи - генетични промени и подбор - за разработване на протеини, които решават химичните проблеми на човечеството", каза Кралската шведска академия на науките в изявление.Арнолд е втората жена, която печели Нобелова награда тази година, след като вчера канадката Дона Стрикланд взе заедно с още двама учени наградата за физика, припомня Ройтерс.

Използваните от нея ензими включват по-екологосъобразно производство на химически вещества, като например фармацевтични продукти, и производството на възобновяеми горива за по-екологичен транспорт.

Смит разработва метод, използващ вирус, който заразява бактериите, за да произвеждат нови протеини, докато Уинтър използва същия метод за насочена еволюция на антитела, с цел да произвежда нови лекарства.

Наградата за химията е третата, обявена за тази година, след като по-рано тази седмица бяха обявени победителите за постижения в медицината и физиката.
Коментари: 0