Държавата, която глобява с $3200, ако не предадем паролата за телефона си

Изискването на тази информация обаче може да става само с основателни подозрения за нарушение или престъпление

Държавата, която глобява с $3200, ако не предадем паролата за телефона си
Нова Зеландия вече може да глоби влизащите в страната с до 5 000 новозеландски долара (3 200 щ. долара), ако откажат да предадат паролата за телефона си при влизане на границата.

Законът за митниците и акцизите от 2018 г., който влезе в сила тази седмица, позволява на митническите служители да изискват "достъп до информация" - като пароли, ПИН и криптиращи ключове - и да налага глоби на тези, които не си сътрудничат.

В правния текст се казва: "Ако лицето няма разумно основание да не изпълни [предаде паролата си], лицето извършва престъпление и подлежи на присъда с глоба до 5000 долара."

За да изискат паролите за достъп, длъжностните лица трябва да имат "основателна причина" да подозират някого за нарушаване на митническите закони или за извършване на друго престъпление.

Законът обаче позволява на служителите да имат достъп само до данните, съхранявани в самия телефон, не и достъп до информация, съхранявана в облака с услуги като iCloud или Google Drive.

Новият закон беше посрещнат със съпротива от страна на различни групи за защита правата на човека. Правителството на Нова Зеландия обаче смята, че законът е балансиран по отношение националната сигурност и неприкосновеността на личния живот.
Коментари: 0