Забраниха концесията на Карадере и Иракли (обновена)

Депутатите отложиха забраната за къмпингуване

Забраниха концесията на Карадере и Иракли (обновена)
4868 ~ 1 мин. четене

Със специален защитен статут ще са плажовете Корал, Карадере и Иракли. Така те няма да могат да се отдават на концесия или под наем. Това реши парламентът, като прие окончателно част от промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, предаде Дарик.

Така се забранява на трите плажа да има заведения, развлекателни съоръжения, чадъри и шезлонги.

Депутатите обаче отложиха приемането на предложенията на Найден Зеленогорски от РБ за забрана на палатки, каравани и други, разположени на по-малко от 100 метра от плажната ивица. Причина за отлагането стана организиран тази сутрин протест пред парламента от екоактивисти. Според тях приемането на текстовете ще доведе на практика до забрана на дивото къмпингуване в страната. След отлагане на спорните текстове, представители на протестиращите влязоха в парламент за разговор с депутати и министъра на туризма Николина Ангелкова.

Забраната за пренощуването на 100 метра от плажа отпада, след като беше извадена от спорния Параграф 13 от ЗИД на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Парламентарната група на ГЕРБ подкрепи отпадането на забраната с най-голям брой гласували депутати „за“ по предложение на заместник-председателя на Комисията по регионално развитие и благоустройство Ирена Коцева (ГЕРБ).

 Това се случи след изричния ангажимент на министъра на туризма Николина Ангелкова да прецизира понятието „къмпингуване“ в течащите промени в Закона за туризма, така че максимално да се гарантира опазването на околната среда и разполагането на палатки, спални чували, каравани и т.н. 

Подкрепи Economic.bg