Забраняват бурките и в София

Предвидена е глоба до 2500 лв. за нарушителите

Забраняват бурките и в София

Забрана на бурките и в столицата предлагат съветниците от групата „Патриоти за София – ВМРО и Атака“, които са внесли предложение до Столичния общински съвет.

„Патриотите” искат на публични места да е забранено носенето на дрехи, които покриват лицето по начин, който пречи носещият ги да бъде разпознат, а също и да се извършва религиозна дейност.

При неспазване на забраната е предвидена глоба от 500 до 1000 лв., а за повторно нарушение – от 1000 до 2500 лв.

Ограничението не важи за представители на силовите ведомства, изпълняващи служебните си задължения.

„Патриотите” искат забрана за извършването на религиозна дейност в детски градини и училища, както и използването на помощни технически средства, които  нарушават обществения ред и пречат на гражданите. Последното е насочено към силния звук, разнасящ се от джамиите.

Глобата за подобно нарушение да е от 1000 до 2500 лв., предлагат вносителите. Санкцията ще се налага на представляващия съответната религиозна общност.

По инициатива на съветници от ВМРО носенето на бурки на обществени места вече е забранено в общините Пазарджик и Стара Загора. Подобно предложение е направено и предстои решение и в общините Пловдив, Шумен, Хасково и Харманли.

В Народното събрание от Патриотичния фронт внесоха проект на Закон за забрана носенето на облекло, скриващо напълно или частично лицето на публични места.

Коментари: 0