Забравете за 5G, защото вече се работи по 6G

Геополитическата надпревара се нажежава, а технологиите вдигат градуса на напрежението

Забравете за 5G, защото вече се работи по 6G

Снимка: Unsplash

На по-голямата част от света тепърва ѝ предстои да се докосне до предимствата на 5G мрежите. Междувременно геополитическата надпревара в областта на телекомуникациите вече се нажежава, пише Bloomberg в свой анализ. Залогът за бизнеса и правителствата не би могъл да е по-голям. Анализаторите очакват, че първите, които разработят и патентоват 6G, ще се окажат същинските победители в следващата индустриална революция.

Шестото поколение мобилни технологии все още е далеч в бъдещето, на поне десетина години от превръщането си в реалност. Очаква се, че 6G ще предлага 100 пъти по-бърза максимална скорост от 5G. И ще предложи технологии, присъщи за научната фантастика – от холограми в реално време през летящи таксита и свързани с интернет човешки тела и мозъци.

Спорът около 6G вече се разпалва, въпреки че все още стои в сферата на теориите. Той обаче подчертава как геополитиката подхранва технологичното съперничество, особено между САЩ и Китай.

„Това начинание е толкова важно, че до известна степен се превърна в надпревара във въоръжаването“, коментира Питър Ветер, ръководител на звеното за достъп и устройства в изследователския отдел на Nokia Oyj Bell Labs.

„Ще е необходима армия от изследователи, за да се запази конкурентоспособността.“

Отпечатъкът на Тръмп

Управлението на Доналд Тръмп взе китайските технологични компании под прицел, но дори това не попречи на азиатската страна да се превърне в лидер в 5G. Разработването на 6G обаче може да даде на САЩ възможността да си върне загубените позиции в безжичните комуникации.

„За разлика от при 5G, Северна Америка този път няма да позволи лидерството да ѝ се изплъзне толкова лесно“, смята Викрант Ганди, старши индустриален директор по информационни и комуникационни технологии в консултантската фирма Frost & Sullivan в САЩ.

„Вероятно е конкуренцията за 6G лидерство да бъде по-ожесточена от тази за 5G."

Според експертите 6G вече фигурира в съзнанието на политиците както във Вашингтон, така и в Пекин. Още докато беше президент, Доналд Тръмп написа в Twitter, че иска 6G „възможно най-скоро“.

Междувременно Китай вече върви напред. През ноември страната пусна сателит, с който да тества ефира за потенциално предаване на 6G, а Huawei има изследователски център в Канада, където работи по технологии от шесто поколение. ZTE също се обедини с China Unicom Hong Kong в опит да вървят заедно напред в иновациите.

Бойното поле

САЩ вече демонстрира способността си да препъва сериозно китайските компании. ZTE почти се срина, след като Министерството на търговията ѝ забрани да купува американски технологии в продължение на няколко месеца през 2018 г.

Подобни ходове могат да попречат на 6G амбициите на Huawei. Компанията е производител номер едно на телекомуникационно оборудване в света, а от 2019 г. примката около нея се затяга под натиска на американските санкции. Засега те удрят предимно смартфон производството ѝ.

Междувременно Вашингтон вече започна да очертава 6G бойните линии. Алиансът за решения за телекомуникационна индустрия, разработчик на телекомуникационни стандарти в САЩ, известен като ATIS, стартира Next G Alliance през октомври. Целта е да „придвижи напред северноамериканското лидерство в 6G“. Членовете на алианса включват технологични гиганти като Apple, AT&T, Qualcomm, Google и Samsung Electronics. Но не и Huawei.

Алиансът отразява световното разделение и вече оформилите се 5G лагери. Водени от твърденията на САЩ, че технологиите на Huawei дават шанс за шпионаж, редица държави блокираха участието на китайския бранд в бъдещите им мрежи от пето поколение. Сред тях са Япония, Австралия, Швеция и Великобритания. Други, като Франция и Германия, предприеха по-балансиран подход.

Оборудването на Huawei обаче е добре дошло в Русия, Филипините, Тайланд и други страни в Африка и Близкия изток. През декември Европейският съюз също разкри 6G проект, воден от Nokia, в който се включват още Ericsson AB и Telefonica SA, както и някои университети.

Липсата на доверие в китайски компании като Huawei едва ли ще намалее при 6G. Демокрациите стават все по-притеснени от това как 5G технологията се използва от авторитарните режими, като страхът е, че следващото поколение ще отключи още повече възможности за масово наблюдение чрез безпилотни летателни апарати.

Китай вече използва камери, изкуствен интелект, инструменти за разпознаване на лица и биометрични данни, включително за глас и ДНК, чрез които следи и контролира гражданите. Според експерта Пол Тимърс от мозъчния тръст European Policy Centre в Брюксел техническият подход към 6G няма как да бъде отделен от държавните идеологически цели.

За пръв път търговски 5G услуги бяха въведени през 2019 г., но голяма част от страните тепърва ще пускат своите мрежи. В момента само около 100 безжични оператора в света предлагат 5G услуги в ограничени области. Все още не ясно например какъв ще е бизнес моделът на телеком операторите и как ще превърнат технологията в печеливша. По същия начин 6G може да не достигне своя потенциал поне 15 години, казва Ганди от Frost & Sullivan.

Футурични пречки и възможности

Но изследователите имат амбициозна визия за това какво може да предложи мрежата от следващо поколение. При потенциална скорост от 1 терабайт в секунда, 6G е не само много по-бърза, но също така обещава незначително забавяне от 0.1 милисекунда, в сравнение с 1 милисекунда при 5G. За да постигнат това, учените се фокусират върху свръхчестотните терагерцови вълни, които биха могли да отговорят на изискванията за скорост и латентност. Все още обаче няма чип, способен да предаде толкова много данни за секунда.

Рано е да се каже дали предполагаемият футуристичен свят на 6G в крайна сметка ще се материализира. На теория в него всичко ще бъде свързано по между си и хората ще могат да общуват дори с неща като мебели и дрехи. Самите предмети също ще могат да комуникират едни с други.

Именно големите възможности са и в основата на пречките. Изследователите например трябва да решат как въздушните вълни, пътуващи на изключително малки разстояния, ще могат лесно да проникнат между материята, например през водни пари или дори лист хартия. Заради спецификата си тези мрежи може би ще трябва да са ултра-плътни, т.е. да са изградени от множество базови станции, инсталирани не просто на всяка улица, а във всяка сграда или дори във всяко устройство, което хората използват за получаване и предаване на сигнали. Това ще постави сериозни въпроси относно здравето, неприкосновеността на личния живот и градския дизайн.

Технологичният напредък, особено толкова футуристичен и сложен като 6G, трябва да се развива внимателно“, настоява Ганди.

Според него страните и бизнесът няма да могат сами да се придвижат нататък достатъчно скоро. „Затова вече имаме инициативи като Next G Alliance.“

Коментари: 0