Туристическото министерство отпуска 3 млн. лв. на екскурзоводите за онлайн турове

Ведомството обяви обществена поръчка, чрез която да се подпомогнат заетите в сектора и да се популяризира туризма

Туристическото министерство отпуска 3 млн. лв. на екскурзоводите за онлайн турове

Снимка: Pixabay

576 ~ 1 мин. четене

Екскурзоводи и планински водачи ще имат право да кандидатстват за отпускане на средства в размер на 3 млн. лв., с които да популяризират вътрешния туризъм чрез онлайн презентации и екскурзии. Това става ясно от обявена от Министерството на туризма обществена поръчка за  „Избор на външни експерти за популяризиране на МСП и ОУТР по проект „Повишаване на капацитета на МСП в сектор туризъм чрез оказване на подкрепа за създаване и функциониране на Организациите за Управление на Туристическите Райони“, като тя е предназначена за неправителствените организации, обединяващи екскурзоводите и планинските водачи.

По проекта се предвижда да бъдат наети експерти за период от 9 месеца, които да създават онлайн презентации на забележителности (исторически, културни, природни и др.), да представят местни продукти, места за настаняване и хранене, както и интересни факти свързани с тях. Общо 5000 презентации на тази тематика трябва да бъдат направени. Освен това, наетите по проекта ще трябва да организират и 5000 онлайн тура на забележителности. По време на тях отново ще трябва да запознаят туристите с културните забележителности на страната ни, местата за настаняване, както и да представят интересни факти.

С реализацията на проекта се цели насърчаване на вътрешния туризъм и привличане на повече пътувания към районите на страната, уточняват от Министерството на туризма.  

Срокът за изпълнение на предмета на обществената поръчка е до девер месеца от датата на влизане в сила на договора за съответната обособена позиция, но не по-късно от 23 май 2023 г. Финансирането на поръчката ще се осъществява със средства от ЕС по проект „Предоставяне на институционална подкрепа на Министерство на туризма за дейности, свързани с повишаване капацитета на МСП в областта на туризма“ на обща стойност 3 млн. лв.

Министерството на туризма ще даде допълнителна информация за началната дата, от която заинтересованите страни могат за подават своите предложения.

Подкрепи Economic.bg