Запушването на Суецкия канал изстреля цената на петрола

Новината за блокирания товарен кораб успя да неутрализира факторите, които биха движили стойността на нефта надолу

Запушването на Суецкия канал изстреля цената на петрола

Снимка: БТА

8316 ~ 2 мин. четене

Петролът поскъпна с повече от 3% в сряда, след като товарен кораб блокира движението по Суецкия канал, предизвиквайки опасения за недостиг в предлагането, пише Reuters. Увеличението днес идва на фона на опасенията за бавно възстановяване на търсенето в световен мащаб поради европейските блокировки, като това вероятно все пак ограничава днешното поскъпване.

Блокиран Суецки канал

Корабите в Суецкия канал са пренасочени към по-стар маршрут, след като голям контейнеровоз заседна, блокирайки плавателните съдове, преминаващи през един от най-важните водни пътища в света.

„Ценовата подкрепа идва благодарение на транспортната блокада“, каза Стивън Бренок от петролния брокер PVM. „И все пак настроенията на пазара вероятно ще се борят да се отърсят от новооткритата си меча тенденция.“

Петролът от сорт Брент поскъпна с 3.1%, до 62.7 долара за барел до 0903 GMT, след като падна с 5.9% предходния ден. Американския лек суров петрол (WTI) също се покачи с 3.1% до 59.6 долара за барел, като загуби 6.2% т стойността си във вторник.

„Потенциалното прекъсване на доставките вдигна цените“, каза Джефри Халей от брокерската компания OANDA, визирайки инцидента в Суец. „Забавянето обаче изглежда временно.“

Петролът се възстанови от историческите минимуми, достигнати миналата година, когато ОПЕК и нейните съюзници направиха рекордно намаляване на добива. Но и двата еталона достигнаха най-ниското си ниво от февруари във вторник, засегнати от притесненията за темповете на икономическо възстановяване и на търсенето.

Германия, най-големият потребител на петрол в Европа, удължи локдауна до 18 април. Италия, Франция и други европейски държави, включително България, също наложиха ограничения върху бизнеса и обществото.

Допълнителен натиск върху цената оказват предварителните данни на Американския петролен институт за запасите от суров петрол в САЩ, които през миналата седмица са скочили с 2.9 млн. барела. Анализаторите очакваха да намалят с около 300 000 барела.

ОПЕК и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, ще се срещат на 1 април, за да обмислят дали да редуцират намалението на производството. Предвид последния спад на цените, перспективата за по-нататъшно облекчаване е „нула на този етап“, каза Халей от ONADA.

Коментари: 0