Огромен товарен кораб блокира Суецкия канал (снимки)

Това е един от най-натоварените морски търговски пътища в света

Огромен товарен кораб блокира Суецкия канал (снимки) 3 Снимки

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Един от най-големите товарни кораби в света блокира движението по Суецкия канал край Египет, след като се завъртя странично. Каналът е ключова връзка между Изтока и Запада и е един от най-натоварените морски търговски пътища в света, като е жизненоважен за движението на всичко – от петрола до потребителските стоки.

Блокиран Суецки канал

Контейнеровозът Ever Given оперира под панамски флаг със собственик, регистриран в Япония, предава BBC. В момента корабите в Суецкия канал се пренасочват към по-стар път.

През Суецкия канал, свързващ Европа и Азия, преминава около 12% от световната търговия. Той е основният път за доставки на петрол в Египет.

Инцидентът става около 7:40 ч. българско време. Корабът е с тегло около 200 хил. тона, дълъг около 400 м и широк 59 м. Той може да превозва до 20 хиляди 10-метрови контейнера.

Според логистичната компания GAC корабът е загубил ориентация, докато се е движел в северна посока. Източници твърдят, че причина за инцидента е лошо време. Операциите по освобождаване на канала вече са започнали, като със сигурност се очакват закъснения при корабоплаването. Данните за проследяване на кораби на Refinitiv Eikon показват седем влекачи, пристигнали на помощ на кораба.

Коментари: 0