Поевтиняването на дрехите изненадващо забави британската инфлация

Цените на някои стоки отбелязаха най-големия годишен спад от 2009 г. насам

Поевтиняването на дрехите изненадващо забави британската инфлация

Снимка: Pixabay

476 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британската инфлация се забави изненадващо рязко през февруари заради по-ниските цени на дрехи, коли втора употреба и играчки, отразявайки най-големия годишен спад в стойностите от 2009 г. насам. Той идва на фона на поскъпването на автомобилните горива, жилищата и битовото обслужване, показват данните на  Службата за национална статистика (ONS), предава Reuters.

Индексът на потребителските цени (CPI) се е повишил през февруари с 0.1% спрямо януари, когато пък отбеляза понижение с 0.2 на сто.

Въздействието на пандемията наруши стандартните сезонни модели на движение. Спадът в цените на дрехи спомогна за облекчаване на инфлацията през февруари. Традиционно това е месец, в който всъщност наблюдаваме повишаване“, заяви заместник-националният статистик на ONS Джонатан Атоу.

Инфлацията на годишна база (спрямо февруари 2020) обаче се забавя изненадващо рязко до 0.4% от 0.7% месец по-рано. Това означава, че инфлацията остава далеч под целевото ниво от 2% на Английската централна банка.

Основната инфлация (изключвайки цените на храни, алкохолни, тютюневи изделия и енергия) също се забавя силно през февруари до 0.9% спрямо година по-рано, което се случва след повишение с 1.4% през януари, показват данните на службата.

Прогнозите са, че с облекчаването на COVID мерките през второто тримесечие на годината ще се стигне до ново покачване на цените по-късно през годината. 

ONS представи и данни за производствените ценни, които показват увеличаване на ценовия натиск както на вноса, така и на износа на британските предприятия.

Индексът PPI за износ на предприятията се е повишил през февруари с 0.6% на месечна база и е нараснал спрямо година по-рано с 0.9% след повишение от едва 0.1% през януари. Това представлява увеличение на цените за втори пореден месец и най-солиден растеж на годишна база от август 2019 г.

Производствените цени за внос пък са се повишили през февруари с 0.6% спрямо януари, когато нараснаха с 1%.

Данните за производствени цени предполагат ускоряване на потребителската инфлация в следващите месеци, се казва в доклада на ONS.

Коментари: 0