Защо беше атакуван Брюксел?

Арестът на Салах Абдеслам е удар за „Ислямска държава” и белгийските джихадисти, коментира BBC

Защо беше атакуван Брюксел?
340 ~ 3 мин. четене

Белгийски политик определи настоящите дни за Белгия като най-мрачните от Втората световна война насам. Атаките, за които пое отговорност джихадистката групировка „Ислямска държава”, убиха десетки на летище „Завентем” и на метростанция „Маалбек” в сърцето на белгийската столица.

А мишените са сред най-чувствителните в Европа. Брюксел е дом на ЕС, НАТО, международни агенции и компании, както и на белгийското правителство.

Защо точно Брюксел беше атакуван?

Освен че Брюксел е мишена, която привлича огромно обществено внимание, Белгия води битка с ислямистки групировки от години и стотици нейни граждани са били изкушени да се бият за „Ислямска държава” в Сирия и Ирак.

Няколко града са приютявали ислямистки клетки, а най-активните са били в Брюксел и в частност предградието Моленбек – район с висок процент население от марокански произход.

Няколко от извършителите на парижките атентати през ноември миналата година, при които загинаха 130 души, са живели в Моленбек.

Основният заподозрян, който оцеля след нападенията във френската столица – Салах Абдеслам, се върна в Белгия още на следващия ден и успяваше да се изплъзне на полицията чак до 18 март т.г. Той и съучастникът му бяха заловени живи отново в Моленбек.

Мнозина белгийци очакваха отговор от джихадистите. „Определено очаквах нещо друго да се случи, но не и че ще е в такъв мащаб”, казва белгийският експерт по джихадизъм Питер Ван Остейен.

Предварително планирани атаки или отмъщение?


Бяха ли експлозиите от вторник отмъщение за залавянето на двамата джихадисти в петък? Арестите определено са удар за „Ислямска държава” и белгийските джихадисти.

Абдеслам е описван като логистичният експерт в парижките атентати. Той е наемал апартаменти, прекарвал е бойци през Европа и е купувал оборудване за направата на бомби.

Дни преди ареста си, съучастникът му, който се е криел заедно с него – Мохамед Белкаид, беше застрелян от полицията. Той е бил увит в знамето на „Ислямска държава”.

„Изглежда вероятно атаките вече да са били планирани, но заради арестите да са ускорени, защото терористите са знаели, че ги преследват”, казва проф. Дейв Синардет от Брюкселския свободен университет.

Всъщност Брюксел вече се е опитвал да се защити от множество атаки след видимата заплаха, 10 дни след терористичните актове в Париж.

За няколко дни градът беше блокиран, общо взето както се случи и във вторник, общественият транспорт беше спрян, а хората бяха предупредени да избягват пътуванията.

Провалиха ли се белгийските служби за сигурност?


Тежковъоръжени мъже успяха да влязат на летище „Завентем”, да открият огън и да се самовзривят.

Около час по-късно друг мъж успя да влезе в метростанция само на метрa от сградите на ЕС и да се самовзриви.

Силите за сигурност се мобилизираха през ноември, терористичната заплаха беше на предпоследното ниво, а в няколко града бяха разположени войници.

Полицейските сили се огъват под тежестта на почти постоянна ислямистка заплаха. Те страдат и от институционални проблеми.

Брюксел е относително малка европейска столица и въпреки това има 6 полицейски зони. Системата й за видеонаблюдение е далеч по-слабо развита от тези в Лондон и Париж.

„Ясно е, че има недостатъци в нивото на системите за сигурност. Години наред не сме влагали достатъчно енергия по въпросите за сигурността и терористичните заплахи”, казва проф. Синардет.

Все пак той отбелязва, че е много трудно този вид терористични атаки да бъдат предотвратени, както се убедихме в това и в Мадрид, Лондон и Париж.

Възможни ли са още атаки?


За белгийците това е най-неудобният въпрос. Няколко заподозрени все още се издирват от полицията.

Един от заподозрените нападатели на летището в Брюксел, който бе издирван за атентатите във френската столица, е Наджим Лашрауи, чийто пръстови отпечатъци бяха намерени в брюкселския апартамент, където са направени бомбите за Париж. За него беше дори съобщено, че е заловен в Андерлехт, но впоследствие информацията бе опровергана. Мохамед Абрини, друг белгийски ислямист, също е търсен от властите.

След атентатите в Париж американският експерт по контратероризъм Клинт Уотс написа за „теорията на айсберга при терористичните заговори”: на всеки нападател обикновено се падат няколко други, които му помагат да осъществи плана, но това, което всеки е виждал, е само върхът на айсберга.

Уотс вярва, че взривовете в Брюксел са резултат от парижките атентати. Това, което все още не е ясно, е дали онези на свобода планират бъдещи кръвопролития.

Подкрепи Economic.bg