Защо диагнозата на Тръмп изнервя Пекин

Американският президент определя коронавирусната пандемия като „китайска чума“

Защо диагнозата на Тръмп изнервя Пекин

Снимка: БТА

Новината за заразяването на американския президент Доналд Тръмп с коронавирус мигновено удари международните финансови и петролни пазари. Тя обаче рефлектира негативно и върху Китай.

Държавният глава на най-голямата икономика в света вини именно Пекин за това, че властите са допуснали коронавирусът да плъзне извън страната и целият свят да пламне в зараза. Наскоро, по време на първия предизборен дебат с опонента му за президентския пост – Джо Байдън, Тръмп определи болестта от COVID-19 като „китайска чума“.

В Съединените щати има над 7.3 млн. заразени с коронавирус, като загиналите са повече от 200 000. Тръмп настоява, че за катастрофалните ефекти от пандемията в страната отговорност носи Китай. Острата му реторика разгневи властите в Пекин, а местните медии побързаха да подчертаят лошото боравене на Вашингтон с кризата.

Горещата новина от последните дни за заразените г-н и г-жа Тръмп обаче не намира централно място в китайските издания, за разлика от тези в останалия свят. Министерство на външните работи все пак публикува кратко изявление, в което пожелава „бързо възстановяване“ на президентското семейство.

Пекин има основателни причини да се притеснява от диагнозата на Тръмп, пише CNN. В Китай са явно недоволни от публичното говорене на президента и това как той третира темата, както и че азиатската страната е във фокуса на вниманието по време на предизборната кампания в САЩ. Това обаче едва ли ще се промени.

А по-притеснителното е, че сега Тръмп би могъл да вземе дори по-твърда позиция по отношение на Китай, като се облегне още по-удобно на тезата си за вината на Пекин.

Някои вече използват диагнозата му, за да направят точно това. Републиканският сенатор Кели Лофлър написа в Twitter в петък, че „Китай е предал този вирус на нашия президент“, добавяйки: „ТРЯБВА ДА ГИ ДЪРЖИМ ОТГОВОРНИ“. Блеър Бранд, зает с набирането на средства за кампанията на Тръмп, заяви, че „Китайската комунистическа партия е нападнала биологично нашия президент“, докато американският народен представител Марк Уокър, попита: „честно ли е да се предположи, че Китай вече официално се намеси в изборите ни?“

Малко преди новината за положителния тест на Тръмп посланикът на Китай в САЩ коментира, че връзката между двете страни е стабилна – нещо, към което Пекин се стреми приоритетно. Сега обаче назрява ново напрежение, а заедно с него и поредна порция тъмни краски върху международния облик на азиатската държава. 

Коментари: 0