Защо неравенството не е непременно нещо лошо

Тези, които създават повече, трябва да печелят повече, пише инвеститорът Пол Греъм

Защо неравенството не е непременно нещо лошо
200 ~ 2 мин. четене
Автор: Наталия Николаева

Премахването на неравенството в доходите би означавало край на стартъпите. Хората като Марк Зукърбърг променят начина, по който живеем, затова заслужават да бъдат по-богати. Ако не могат да създадат богатство в собствената си страна, амбициозните хора просто я напускат и го правят другаде. Това послание изрази изтъкнатият инвеститор от Силициевата долина Пол Греъм в своя скорошна блог публикация, цитиран от CNN.

Той е съосновател на фирмата за финансиране на стартъп компании Y Combinator, която стои зад големи имена като Airbnb и Reddit. Макар да е обект на доста критики, Греъм смята, че неравенството в доходите не е непременно лошо нещо.

В своя пост инвеститорът описва себе си като „производител на неравенство”, работейки усърдно за повишаване на неравномерното разпределение на дохода.

Греъм различава два типа хора, създаващи богатство – такива, които забогатяват с корупционни практики в областта на финансите, здравеопазването и др. и такива, които го правят по друг начин, например създавайки стартъпи.

„Примерите за неравенство не трябва непременно да са примери за деградация. Ако един дърводелец направи 5 стола, а друг – 0, вторият ще има по-малко пари и то не защото някой е откраднал нещо от него.”, пише Греъм.

Една от причините за икономическото неравенство е производителността. И това не трябва да се наказва. "Има много събркани неща в САЩ, за които икономическото неравенство се явява симптом. Трябва да ги поправим.”, пише инвеститорът.

Рик Уеб, инвеститор и съосновател на маркетинговата компания The Barbarian Group, призовава Греъм да ревизира позицията си. Според него намаляването на неравенството не е синоним на елиминирането му.

Въпросът за икономическото неравенство в областта на технологиите става все по-широко дискутиран. Макар секторът да движи растежа, някои смятат, че той прави една малка част от хората прекалено богати, а повечето остават крайно бедни. 

Подкрепи Economic.bg