Китай издигна гигантска статуя на Мао Дзедун

Тя е висока 37 метра и се намира в провинция Хънан

Китай издигна гигантска статуя на Мао Дзедун
5042 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Китай издига гигантска статуя на бившия си комунистическия лидер Мао Дзедун. Тя е от стоманобетон и е боядисана в златисто, съобщи AFP.  

Монументът се намира в окръг Тоншу, в централната провинция Хънан и се извисява на почти 37 метра височина. Той изобравява човека, който управлява Китай с желязна хватка в продължение на почти 30 г., седнал в замислен покой, със скръстени ръце.   

Стойността на статуята е 3 млн. юана (460 хил. долара). Строителството й се финансира от няколко местни предприемачи и ще завърши през декември, предаде порталът HMR.cn.

Въпреки че е обвиняван за смъртта на милиони, Мао все още е на почит в Китай, където комунистическото ръководство стриктно контролира общественото обсъждане на историята и се стреми да използва наследството му да укрепи собствената си подкрепа.

Настоящият президент Си Цзинпин обяви Мао за „велика фигура” и възроди част от реториката и идеите му за централизация на властта. Държавният глава обаче не отрича заключението на партията, че бившият вожд е правил някои „грешки”.

Появиха се и критици на монумента, които изтъкнаха неподходящото му местоположение. В края на 50-те години на XX век Хънан е центърът на масов глад, продиктуван от икономическата политика на Мао. Счита се, че в резултат на това са загинали 40 млн. души.

„Явно сте забравили Големия глад”, отбелязва потребител на Sina Weibo, китайският еквивалент на Twitter.

Други поставят под съмнение фигурата на Великия кормчия (така китайците наричат Мао, б.р.), който започва дългогодишна Културна революция, донесла насилие и унищожение в цялата страна.

Според ръководителя на Изследователския център „Мао Дзедун” Лю Цзиану статуята изразява „почит към лидера”. „В съвременен Китай Мао е превъплъщение на справедливост и правосъдие. Обикновените хора запазват в сърцата си позитивни емоции към него”, заявява Лю пред в. Guardian.   

Това разбира се не е първата статуя на тоталитарния лидер. В Китай има множество монументи на Мао, изобразяващи различни периоди от живота му. Някои от тях също се намират в провинция Хънан. 

Подкрепи Economic.bg