Защо Шотландия стана толкова интересна за инвеститорите днес?

Политическите процеси там могат да възродят несигурност, подобна на тази около Брекзит

Защо Шотландия стана толкова интересна за инвеститорите днес?

Снимка: БТА

2237 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Инвеститорите гледат с притаен дъх към случващото се в Шотландия през последните дни. В т.н. от британските медии „Супер четвъртък“ се проведоха парламентарните избори, които имат потенциала да предизвикат радикални промени в политическия и икономическия пейзаж на Обединеното кралство. Днес световните агенции вече съобщават за историческата четвърта победа на Шотландската национална партия на Никола Стърджън, обръщайки внимание, че съставната страна е с крачка по-близо до организирането на втори, може би решителен, референдум за независимост.

Само един глас не достигна на националистите да спечелят пълно мнозинство в парламента в Единбург. Сега те разполагат с 64 места от общо 129, но заедно с осемте на зелените в парламента вече имат превес поддръжниците на идеята за независима Шотландия. Консерваторите взеха 31, лейбъристите – 22, а либералдемократите – 4.

По-рано анализаторите обърнаха внимание, че решителна победа на Стърджън може да предизвика конфликт с британския премиер Борис Джонсън. Именно той по закон трябва да даде своето разрешение за провеждане на референдум в Шотландия за това дали да се прекрати 300-годишният съюз на нацията с Англия.

Според Калъм Пикеринг, старши икономист в Berenberg, рискът от излизане на Шотландия от Обединеното кралство може и да остава нисък засега, но мнозинството на партиите, които подкрепят независимостта, „ще окаже натиск върху парламента на Обединеното кралство да приеме втори референдум за независимост на Шотландия.

Такъв резултат може да предизвика вълнение на пазарите и да възроди несигурността в стил Брекзит относно икономическото и политическото бъдеще на Обединеното кралство“, коментира той пред CNN.

За момента Джонсън отказва да позволи второ гласуване след това от 2014 г. По думите му референдум като този е събитие веднъж на поколение. Политическите стълкновения обаче се изострят все повече.

„Дори министър-председателят Джонсън да откаже на Шотландия втори референдум за независимост или да използва по-строги тактики за потискане на настроенията за 'Scoxit' (от Scottish + Exit, по примера на 'Brexit'), разривът между Шотландия и Англия изглежда ще се разшири“, каза Стефан Купман, старши макро стратег в Rabobank, по-рано тази седмица.

Пазарният ефект

Сега, когато Брекзит е финализиран, инвеститорите от Обединеното кралство остават фокусирани до голяма степен върху икономическото възстановяване от пандемията. Британският паунд се търгуваше на около 1.39 долара този месец, което е рязко увеличение спрямо курса от около 1.23 долара година по-рано. Въпреки това финансовите институции считат шотландската независимост за ключов риск.

Това е събитие, което не можем да го пренебрегнем“, коментира миналия месец Джаки Дъглас, главен европейски макро стратег в TD Securities.

Стратезите на UBS не смятат, че Шотландия може да получи независимост преди средата на десетилетието. Дори тази възможност обаче може да натежи върху лирата и акциите на компании, които разчитат на шотландския пазар, отбелязват още те. Банки като Lloyds и NatWest например са регистрирани в Шотландия и наемат значителна работна ръка там.

„Не вярваме, че е възможен нов референдум за независимостта на Шотландия през следващите няколко години“, коментират от UBS в края на април. „Ако обаче се предположи, че е вероятно да се случи, това може да доведе до известна слабост за някои активи на Обединеното кралство.“

Шотландската икономика представлява 8% от тази на Обединеното кралство.

На този етап е твърде рано да се прави оценка на въздействието на независимостта, но от икономическа гледна точка нито една от страните няма да има полза от раздяла“, каза UBS.

Коментари: 0