Засилват проверките на газови бутилки и газостанции

За полугодието са се взривили 22 бутилки

Засилват проверките на газови бутилки и газостанции

Само за първите 6 месеца на тази година са се взривили 22 газови бутилки. Загиналите при инциденти са двама души, а петима са тежко ранени. Това показва статистиката на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). През цялата минала година инцидентите са били 35. С цел превенция ДАМТН ще засили проверките на газ станциите, както и на пълначните, които единствени, по закон, могат да пълнят и заменят битови газови бутилки. Това обяви на пресконференция председателят на ведомството инж. Стефан Цанков.

ДАМТН е проверила за първото полугодие на годината над 1 100 газ станции и пълначни на газови бутилки. Заради нерегламентирано пълнене на битови газови бутилки са запечатани и 11 автомобилни газостанции. В други 14 пълначни станции са открити несъответствия.  

По думите на инж. Цанков три са основните причини за инцидентите с газови бутулки: нерегламентирано пълнене на автомобилни газ станции; неправилна експлоатация; непроверени уреди и бутилки.

Ще бъдем безкомпромисни към газовите станции, ще налагаме максималната санкция от 5 хиляди лева и ще запечатваме всяка автомобилна газ станция, която пълни неизправни бутилки. Това са едни подвижни бомби и ако не се разбере, тенденцията с инцидентите ще продължи, каза още Стефан Цанков и допълни, че само през първото полугодие са наложени глоби на нарушители за над 50 000 лв. “Ако се наложи, ще искаме и вдигане на санкцията”, допълни още председателят  на ДАМТН.

Най-честите нарушения, констатирани от ДАМТН са пълнене на битови бутилки на колонки в автомобилни газ станции, което е абсолютно забранено. Често тези станции препълват бутилките и при температурна разлика - те се взривяват. Нарушителите са заловени с помощта на “тайни клиенти”. Подобни инциденти има предимно в малките населени места, където няма пълначни станции и хората използват газ станциите, а и цената в пълначните е малко по-висока, с около 3 до 6 лева за бутилка. „Животът не струва 6 лева“, коментира инцидентите Стефан Цанков и апелира към потребителите да проявяват отговорност.

Нарушенията при пълначните станции са свързани с непроверяване на състоянието на бутилките и липса на регистрационна книга. При проверките са открити преправени и заварени бутилки, което е абсолютно недопустимо.

ДАМТН апелира, с цел намаляване риска при използването на газови битови и туристически  бутилки, потребителите да обръщат внимание за следното:

·         Да купуват технически изправни газови бутилки, което се обозначава с година и месец на преминалия технически преглед на табелката;

·         Бутилката да няма външна видима корозия и/или деформации;

·         Периодично да проверяват бутилката при специализираните органи;

·         При техническа неизправност, незабавно да извършат подмяна на бутилката с технически изправна;

·         На всяка бутилка трябва да е трайно нанесено името на фирмата;

·         Важно е да се знае, че голямата бутилка има максимален обем за пълнене 13 килограма или 27 литра, а малката 7 килограма или 15 литра.

При закупуването и ползването на газови уреди също трябва да се следи за наличие на нанесени маркировки за съответствие СЕ и маркировка за техническа изправност. Също така трябва да  се следи дали е указано подходящото място за използване на уреда – на открито или на закрито с осигурена достатъчна вентилация, за да се избегнат и инцидентите, свързани с неправилна употреба.

Коментари: 0