Заведения и молове заплашват с протести заради зеления сертификат

Новите мерки ще доведат до масови фалити на бизнеси и унищожаване на икономиката, предупреди Ричард Алибегов

Заведения и молове заплашват с протести заради зеления сертификат

Снимка: БТА

8192 ~ 1 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова
Зелен сертификат

Протести срещу въвеждането на зеления сертификат като условие за посещение на обществени места на закрито подготвят собственици и служители на заведения, молове и други обекти, за които важи ограничението.

Безпрецедентно е при 20% ваксинирани да се въведат зелени сертификати за влизане в заведение. Това унищожава икономиката. Ресторантьорският бранш ще протестира из цялата страна ежедневно", заплаши председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред NOVA.

По думите му на протест ще излязат и от други браншове. „Вече освен хотелиерите, се вдигат и моловете. Държавната администрация също трябва да бъде включена в тези мерки – трябва да важат за всички", категоричен бе Алибегов.

Преди дни от Сдружението на заведенията в България съобщиха, че 75.2% от собствениците на заведения са против зелените сертификати, ако не важат за държавната администрация. И намекнаха, че са в готовност да излязат на улицата и да протестират.

Според Алибегов новите мерки ще доведат до масови фалити на бизнесите, тъй като подобно изискване в Европа се въвежда при близо 70% ваксинирано население, а не при 20%, както у нас.

Той изтъкна още, че наред с високите цени на тока и поскъпването на живота, хората ще трябва да плащат и за тестове. „Бързият тест е абсолютно безплатен в Европа, заедно с тестовземането, а тук безплатен ще е само тестът, вземането на проба ще струва 10-15 лв.", добави Алибегов. 

Подкрепи Economic.bg