Facebook сменя името си

Ребрандирането на компанията ще отразява фокуса върху изграждането на метавселена

Facebook сменя името си

Снимка: БТА

12984 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Американската технологична компания Facebook Inc., която е собственик на едноименната социална мрежа, планира да промени търговското си име следващата седмица, съобщи The Verge, позовавайки се на свой източник, запознат с въпроса. Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг смята да говори за ребрандирането по време на годишната конференция Facebook Connect на 28 октомври, но обявлението може да стане факт и по-рано.

В отговор на запитване по въпроса Facebook заяви, че не коментира „слухове или спекулации“.

Новината идва в момент, когато компанията е изправена пред засилващ се контрол от правителството на САЩ върху нейните бизнес практики. Ребрандирането би дало по-широк хоризонт за дейностите на гиганта отвъд социалните мрежи. Така самата платформа Facebook ще бъде позиционираната заедно с останалите сходни продукти в портфолиото, като Instagram, WhatsApp, Oculus и т.н., без да се асоциира пряко с компанията майка.

Не е необичайно в Силициевата долина компаниите да променят имената си, когато се опитват да разширят обхвата на услугите си, пише още The Verge. Google например създаде Alphabet Inc. като холдингова компания през 2015 г., за да се развие отвъд бизнеса си за търсене и реклама до други начинания, вариращи от нейното автономно превозно средство и здравни технологии до предоставяне на интернет услуги в отдалечени райони.

Преминаването към ребрандиране също ще отразява фокуса на Facebook върху изграждането на т. нар. метавселена – онлайн свят, където хората могат да използват различни устройства за движение и общуване във виртуална среда. Facebook инвестира значителни средства във виртуалната реалност (VR) и добавена реалност (AR) и възнамерява да свърже своите почти три милиарда потребители чрез няколко устройства и приложения.

Във вторник тя обяви планове за създаване на 10 хил. работни места в Европейския съюз през следващите пет години, за да помогне за изграждането на тази метавселена. Зукърбърг говори за проекта от юли, а гръмката дума, използвана за първи път в антиутопичен роман три десетилетия по-рано, бе спомената и от други технологични компании, като Microsoft.

В материала на Verge се казва, че евентуалното ново име на компанията може да има нещо общо с Horizon. Наскоро Facebook преименува своята разработваща VR игрална платформа, наречена Horizon, на Horizon Worlds.

Подкрепи Economic.bg