Рекорден недостиг на шофьори на камиони в САЩ

Ако не се реши ситуацията, до 2030 г. ще има недостиг на 160 000 шофьори, сочат прогнозите

Рекорден недостиг на шофьори на камиони в САЩ

Снимка: Unsplash

884 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Индустрията на превозвачите в САЩ е в криза. Отчетена е рекордна липса на шофьори на камиони – 80 000 души, което е увеличение с 30% от нивата преди пандемията, когато секторът вече бе изправен пред недостиг на работна ръка от 61 500 шофьори. Това каза Крис Спиър, ​​президент и главен изпълнителен директор на Американската асоциация за превоз на товари (АТА), пред CNN.

Това е доста голям скок. Много шофьори се пенсионират и отпадат от индустрията, а желаещите за тази работа са все по-малко“, добави Спиър, пояснявайки, че повишеното потребителско търсене също играе голяма роля за този недостиг.

Всичко това се случва в момент, в който пристанищата в САЩ изостават от графиците си, предимно защото липсват камиони, които да вземат товарите. Всичко това създава забавяне във веригата за доставки. Президентът Джо Байдън разпореди пристанищата на Лос Анджелис и Лонг Бийч да работят денонощно, за да компенсират забавянията, но компаниите вносители нямат достатъчно шофьори, които да поемат и извозват стоките.

„Денонощни операции – това е подобрение. Но като цяло няма значение, защото трябва някой да накара шофьорите да работят“, коментира тези действия Спиър.

71% от стоките на американската икономика разчитат на сухопътен транспорт, но камионите, които ги превозват са само 4% от превозните средства по пътищата.

Ако не се направи нещо по този въпрос, следвайки данните до 2030 г. ще наблюдаваме недостиг на 160 000 шофьори и необходимост от 1 000 000 нови такива през следващите десет години“, сочат данните на АТА.

Спиър заяви, че кризата с липса на работна ръка може да бъда овладяна, ако бъдат направени по-атрактивни кампании, с които работодателите да привлекат по-младите американци, предлагайки им допълнителни социални придобивки.

Лисата на шофьори се превръща в глобален проблем, като според експертите това ще забави икономическото възстановяване след пандемията.

Веригите на доставки в редица държави са забавени, а една от най-силно засегнатите е Великобритания. Обявите в страната за водачи на камиони са над 7500. Зa дa пpивлeĸaт paбoтнa pъĸa, няĸoи ĸoмпaнии пpeдлaгaт зaплaти oт нaд 50 xил. бpитaнcĸи лиpи гoдишнo.

Правителството пък взе решение да издаде хиляди временни работни визи за шофьори в опит да овладее ситуацията. Според разпоредбата до края на 2021 г. временни права за работа на Острова ще получат 5000 шофьори.

Подкрепи Economic.bg