Великобритания издава хиляди временни работни визи за шофьори

Опитите на кралството да демонстрира независимост от чуждестранната работна ръка търпи провал

Великобритания издава хиляди временни работни визи за шофьори

Снимка: БТА

5950 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

По всичко личи, че плановете на премиера Борис Джонсън да сложи край на зависимостта на Великобритания от чуждестранни работници ще претърпят провал. Заради острия недостиг на работна ръка властите са принудени да издадат 10 500 временни трудови визи за чужденци, съобщава Reuters. Те ще важат от октомври до декември и целят да облекчат напрегнатата ситуация в транспорта и други сектори на британската икономика в активния предпразничен сезон до Коледа.

Според изявлението на правителството към съществуващата визова схема до края на 2021 г. временни права за работа на Острова ще получат 5000 шофьори и 5500 служители в сферата на домашното птицевъдство. Очаква се това да облекчи натиска върху веригата на доставки в хранително-вкусовата промишленост. 

Ходът идва, докато правителството се опитваше да докаже, че страната вече не зависи от чуждестранна работна ръка. Числата обаче показват друго – на около 100 хил. души се оценява недостигът на шофьори, които да осигуряват доставките на Острова. Заради липсата на доставки вече се стигна и до паническо запасяване с гориво, след като хората се уплашиха, че може да останат без такова. 

На този фон министърът на транспорта Гранд Шапс обяви, че ще бъдат предприети и други мерки, за да се гарантират доставките преди Коледните празници. Той коментира, че е важно работодателите да продължават да подобряват условията на работа и заплатите, за да задържат служителите.

Визите обаче може да не решат проблемите на Великобритания. Според директора на Британския търговски консорциум Андрю Опи плановете на правителството няма да дадат резултат.

Супермаркетите се нуждаят от над 15 хил. шофьори, за да може да оперират на пълен капацитет и да избегнат проблеми преди Коледа“, коментира той.

Генералният секретар на Европейската асоциация на автомобилните превозвачи смята, че европейските шофьори може и да не искат да се върнат във Великобритания.

Недостиг на работна ръка

В страната се предлагат почти 2 млн. свободни работни места, съобщава Daily Mail, позовавайки се на изследване на Конфедерацията за набиране и заетост. Само през последната седмица са публикувани над 220 хил. обяви. Най-търсени са медицинските сестри, готвачите, чистачките, работници в металургия и персонал по баровете. Публикувани са и над 7500 обяви за водачи на камиони. За да привлекат работната ръка, някои компании предлагат заплати от над 50 хил. британски лири годишно.

Експерти прогнозират, че недостигът на работна ръка ще забави възстановяването от пандемията. В случай че ситуацията се усложни, на помощ ще се включат камионите на армията.

Подкрепи Economic.bg