Талибаните призоваха за възобновяване на полетите до Афганистан

В опит да възстановят търговията, талибаните са готови да сътрудничат на международните авиопревозвачи

Талибаните призоваха за възобновяване на полетите до Афганистан

Снимка: БТА

1748 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Правителството на талибаните в Афганистан призова международните авиокомпании да възобновят полетите си до страната. Талибаните заявяват, че проблемите на летището в Кабул са решени, съобщава Reuters.

Летището оперира с ограничен брой пътнически полети. Нормалните търговски услуги все още не са възстановени. Те бяха ограничени вследствие на хаотичната евакуация на десетки хиляди афганистанци и чужденци, които искаха да избягат от столицата при нахлуването на талибаните.

С помощта на технически екипи от Катар и Турция, летището отново започна да оперира. 

Някои авиокомпании, включително Pakistan International Airlines, предлагат ограничени места, до които много малка част от хората имат достъп. На този фон се съобщава, че цените на билетите са многократно по-високи от нормалните.

Говорителят на външното министерство Абдул Кахар Балхи заяви, че преустановяването на международните полети е оставило много афганистанци в чужбина.

„Тъй като проблемите на международното летище в Кабул са решени и летището е напълно функциониращо за вътрешни и международни полети, ИЕА уверява всички авиокомпании в пълното си сътрудничество“, каза той, използвайки съкращение за Ислямско Емирство Афганистан – терминът, възприет от талибаните.

След като поеха властта, талибаните се сблъскаха с тежка икономическа криза и бяха изправени пред редица въпроси, засягащи образованието на момичетата и репресиите срещу бивши служители, свързани с предишното правителство.

Подкрепи Economic.bg