Британското правителство преговаря с американска компания за нова АЕЦ

В Югозападна Англия се строи вече електроцентрала, която трябва да влезе в експлоатация през 2027 г.

Британското правителство преговаря с американска компания за нова АЕЦ

Снимка: Unsplash

3392 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Британското правителство води преговори с американската компания Westinghouse за изграждане на нова атомна електроцентрала на остров Ангълси, северозападен Уелс. Проектът би струвал милиарди долари, но капацитетът на новата АЕЦ би бил достатъчен за снабдяване с електричество на повече от 6 млн. домакинства, съобщава Reuters.

С новата електроцентралата, страната ще намали зависимостта от доставките на електроенергия. Министрите са притеснени от заложените планове за достигане на нулеви емисии до 2050 г.  Ядрените проекти може да нямат достатъчно капацитет да отговорят на националното потребление на електроенергия. В момента в Югозападна Англия вече се строи АЕЦ „Хинкли Пойнт“, която трябва да влезе в експлоатация през 2027 г. В напреднал етап на планирание е и ядрен реактор в Съфолк.

Два опита за изграждане на нови електроцентрали претърпяха провал през последните години. И двата проекта се провалиха заради трудности при намирането на дългосрочно финансиране. През 2018 г. Toshiba отмени плановете за нова атомна електроцентрала, след като заключи, че няма финансиране за завършване на проекта.

На следващата година Hitachi спря финансиране за проект в Северен Уелс на същото място, което сега се преразглежда от правителството. Местното ядрено поделение на Hitachi отчете загуба от 2.75 млрд. долара, свързана с проваления проект.

 

Подкрепи Economic.bg