„Каолин“ инвестира 80 млн. евро в завод в Дулово

Новото производство ще създаде около 220-250 работни места в региона, съобщи директорът на компанията

„Каолин“ инвестира 80 млн. евро в завод в Дулово

Снимка: Screenshot / Bloomberg TV Bulgaria

3761 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

„Каолин“ ще инвестира около 80 млн. евро в нов завод за силициев пясък в България. Плановете на компанията са той да бъде в Дулово и да се превърне в „най-модерният и ефективен завод за преработка на силициев пясък и каолин в Европа, а може би и в целия свят“. Това заяви главният изпълнителен директор на фирмата Волф Харлфингер в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

Дружеството е част от Quarzwerke Group GmbH и допринася с между 20-25% от общия оборот на германския холдинг. Общата инвестиция на групата в България до момента е малко под 100 млн. евро.

Новият завод ще създаде около 220-250 работни места в региона, каза Харлфингер. Инвестицията предвижда усвояване на двете находища „Колобър“ и „Балабана“, изграждането на прилежаща инфраструктура, както и строителството на самия завод. Така новото производство ще се превърне в „гореща точка“ и за други предприятия, които ще бъдат привлечени.

Компанията има общо 8 завода в България, като основните са в Каолиново, Ветово и Сетово. Те произвеждат каолин, който се използва главно в керамичната индустрия, а силициевият пясък – в производството на стъкло. Дружеството има 1000 служители в страната, а половината от продукцията се продава на местния пазар. Останалата се изнася в Турция, Гърция, Румъния, Италия.

„Каолин“ планира инвестиция и в изграждането на нов соларен парк край Ветово, като целта е заводът там да спре да използва електроенергия от изкопаеми суровини за производството си. Ако проектът бъде успешен, той ще бъде имплементиран и в другите заводи в България.

Увеличените цени на електроенергията и природния газ се отразяват на месечните разходи за производство в страната. Те са скочили с между 800 хил. и 1 млн. евро.

Харлфингер посочи, че намирането на квалифицирана работна ръка е трудна задача. За да се справи с недостига на служители, компанията е намерила решение в дуалното образование. Във Ветово например се обучават между 70-80 ученици по такава програма, а след завършване на образованието им, те ще бъдат наети в завода.

„Трябва да различаваме големите градове в страната, където въпросът е основно за пари, от по-малките населени места, в които ние развиваме дейност. Там е много трудно да намерим и привлечем служители“, посочи той.

Подкрепи Economic.bg