Заведенията може да затворят скоро след като отворят

За последните седем дни заболеваемостта в България премина поставената от здравния министър граница – 200 на 100 000 души

Заведенията може да затворят скоро след като отворят

Снимка: Красимир Свраков

Заболеваемостта в България на 7-дневна база е 216 на 100 000 души население. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовния седмичен брифинг. Числото 200 беше заложено от здравния министър като червена лампа за опасност и при поддържане на това ниво още една седмица, здравните власти са обещали да предприемат действия за затягане на мерките.

Мерки срещу COVID-19

По време на брифинга днес Ангелов не отговори категорично дали ще отворят барове и ресторанти при продължаващо нарастване. Той дори вече спомена коефициентът 300 на 100 000, при който системата все пак би издържала, макар и затруднена.

„Когато решим да затваряме, вие (към журналистите – бел. ред.) първи ще сте уведомени. Числото 200 е условно – от 200 до 300 системата ще издържи, но ще изпитва сериозни трудности. Ако има проблем и усетим, че не можем да контролираме ситуацията, ще предприемем необходимите мерки. Ще ги изкомуникираме с гражданите. Призовавам хората да са разумни, да спазват предпазните мерки, ако се спазват правилата, нещата могат да изглеждат много добре“, отговори министъра на въпрос дали въобще ще се отварят заведения и барове и дали няма да има веднага след това затваряне.

Припомняме, че вчера здравният министър се разбра с представители на туристическия бранш почти всичко да бъде отворено на 1 март – ресторанти, организирани екскурзии в страната, конгреси, сватби, кръщенета, семинари. От 1 април пък отварят барове и дискотеки, както и международните организирани екскурзии. Тоест на Великден няма да има никакви ограничения, поне по силата на разпореждането на министър-председателя Бойко Борисов, с което здравният министър се съобразява.

един от големите проблеми на туристическия бранш е несигурността, която здравните власти създават по отношение на мерките. Ресторантьорите, които сега са най-потърпевши от правителствените мерки, вече заявиха, че много трудно може да се отвори едно заведение от днес за утре, а постоянната отваряне и затваряне е пагубно за техния бизнес.

По време на брифинга днес Ангелов отказа да отговори ясно какво очаква да се случи след отварянето на всичко, на фона на нарастващата заболеваемост и недостигът на ваксини.

Коментари: 0