В разгара на пандемията правителството отваря абсолютно всичко

От 1 март отпада забраната за организирани екскурзии, конгреси и семейни събирания

В разгара на пандемията правителството отваря абсолютно всичко

Снимка: Министерство на туризма

Въпреки че броят на случаите с COVID-19 се увеличават експоненциално в България през последните седмици, а всички експерти и дори Националният оперативен щаб (НОЩ) предупреждават за пик през март, подобен на този от есента, здравният министър проф. Костадин Ангелов днес е одобрил отварянето на абсолютно целия бизнес в България, макар и при намален капацитет.

Както вече стана ясно, ресторантите отварят на 1 март. Те ще работят при капацитет от 50%, на една маса ще е разрешено да сядат до 6 човека, а работното време ще е до 23.00 ч. Това стана ясно след среща между министъра на туризма Марияна Николова, министъра на здравеопазването и представителите на туристическия бранш.

От 1 март също така ще отпадне и забраната за реализиране на организирани екскурзии в страната. Пътуванията на групи в чужбина ще бъдат отново възобновени месец по-късно – на 1 април, когато ще отворят и нощните заведения. Редът за тези пътувания ще се определя от туроператорите и туристическите агенти при спазване на съответните санитарни марки за безопасност и сигурност на туристите.

От първия ден на месец март ще отпадне и забраната за организирането на събития - конгреси, сватби, кръщенета, семинари, но при капацитет от 30%.

Всички нови мерки и детайли около тяхното прилагане трябва да бъдат описани в следващата заповед на министъра на здравеопазването, която трябва да бъде публикувана до края на тази седмица.

Работещите в туристическия сектор ще бъдат ваксинирани приоритетно, както поиска вицепремиерът Марияна Николова в свое писмо до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от 21 януари 2021 г.  Днес искането получи своето потвърждение, като предстои представителите на туристическия сектор да предоставят в Министерството на туризма приблизителни бройки на желаещите да се ваксинират. Данните ще бъдат предоставени на Министерството на здравеопазването, което ще организира имунизацията. 

Важно е да се направи организация и да разберем каква част от представителите на бранша имат желание да се ваксинират, за да може преди активния летен сезон това да стане, коментира министър Костадин Ангелов. И допълни, че целта е по този начин да се помогне на бранша и да не се губи поредния сезон.

Коментари: 0