GamеStop отново се надига и акциите ѝ полетяха със 104%

Компанията се оказа в епицентъра на бурна търговия, илюстрирала една от съвременните тенденции на демократизация на пазара

GamеStop отново се надига и акциите ѝ полетяха със 104%

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Акциите на GameStop се изстреляха по време на вчерашната търговия, като продължиха да растат и след редовната сесия, за да приключат деня с покачване от 104%. Заради високата волатилност търговията с ценните книжа на компанията бе спряна два пъти в рамките на час, пише Yahoo Finance.

GameStop се оказа в епицентъра на бурни пазарни вълнения, които бяха провокирани от малките инвеститори в Reddit преди няколко седмици и които отразяват една от най-актуалните тенденции в търговията на фондовата борса днес. Стихийните действия на потребителите повишиха цената на акциите на компанията до 483 долара, след което последва срив до под 50 долара. В сряда пък една от обсъжданите теми около компанията бе предстоящото през март напускане на финансовия директор на GameStop Джим Бел.

Ръководството на компанията наскоро бе извикано на изслушване в Конгреса точно заради бурната търговия с акции, която изправи членовете на форума WallStreetBets срещу хедж фондовете. В изслушването участва и изпълнителният директор на RobinHood – българинът Влад Тенев. За да ограничи загубите си от създалия се балон, той спря търговията с определени спекулативни акции в платформата, включително GameStop. Пионерът в търговията с акции без комисионна позволи на клиентите да продават позиции, но не и да отварят нови, в определени ценни книжа, повиши изискванията за маржин и дори заяви, че ще затвори някои позиции автоматично, ако клиентът е изложен на риск от липса на необходимото обезпечение.

В резултат на увеличеното си влияние Reddit привлече допълнителни 250 млн. щатски долара от частни инвеститори. Основана през 2005 г., платформата поддържа форуми, като позволява на всеки да прави публикации или да дава връзки към статии. Сега това е един от най-посещаваните сайтове в САЩ, а влиянието му достигна дори до фондовите пазари. Стихийната волатилност на борсата през последните седмици се разрази именно в резултат на действията на потребителите в подфорума WallStreetBets. Вниманието им бе насочено към GameStop, AMC Entertainment Holdings и среброто, чиито цени те координирано тласнаха нагоре с цел да накажат хедж фондовете, които бяха заели къси позиции по тези активи.

Коментари: 0