Борисов ще настоява за въвеждане на ваксинационен паспорт

Той заплаши със съд компаниите производители за ваксини, ако не започнат да изпълняват доставките си в срок

Борисов ще настоява за въвеждане на ваксинационен паспорт

Снимка: МС

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Големите компании производители на ваксини трябва да спазват договорите с Европейската комисия, за да не поставят под риск ваксинационните планове на държавите членки. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Панагюрище, часове преди да започне онлайн заседанието на Европейския съвет.

Ваксини срещу коронавирус

Премиерът подчерта, че държавите членки са се разплатили изключително коректно с фирмите производители, но независимо от това доставките не пристигат при договорените срокове и количества. Министър-председателят обяви, че ще постави остро темата за обсъждане на предстоящия Европейски съвет днес.

„Правим всичко необходимо и се надявам Комисията да действа много по-твърдо, ако трябва – има и съд, и да ни се върнат парите за това, което сме инвестирали. Напомням на тези големи световни компании, че ние инвестирахме, за да произведат ваксините. И не е честно, ако някой им даде повече пари от ЕС, да им пращат повече ваксини. Това даже е недопустимо“, категоричен бе премиерът.

Борисов допълни, че държавата е в готовност да изпрати самолет за ваксините, тъй като по този начин ще бъдат спестени 1-2 дни от транспортирането им. „Със самолета ще изпратим най-добрите вирусолози, така че да спазим всички правила. А с това темпо на ваксинация два спестени дни от доставката означават още 40 000 ваксинирани българи“, изтъкна Борисов.

Да се направи електронен, или "зелен" паспорт за всички европейски граждани, които са ваксинирани или преболедували COVID-19, за да не им се налага да си правят PCR тестове при пътувания или да се поставят под карантина. Тази тема министър-председателят Бойко Борисов също ще постави на предстоящата видеоконференция на Европейския съвет и ще настоява за прилагането й.

Със Себастиан Курц, с гръцките и други колеги от Европейския съвет, сме съгласували предложението, за да облекчим всички, които са ваксинирани и преболедували, и да живеят нормалния си живот“, уточни премиерът Борисов.

Коментари: 0