Борсовият ураган замая инвеститорите и удвои оценката на Reddit

Компания ще инвестира в реклама, международни разширявания и добавяне на видео инструменти

Борсовият ураган замая инвеститорите и удвои оценката на Reddit

Снимка: Twitter: @reddit

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Reddit привлече допълнителни 250 млн. щатски долара от частни инвеститори, след като потребителите на социалната мрежа предизвикаха сътресения на фондовия пазар, пише TheGuardian.

Така оценката на компанията достигна 6 млрд. долара след финансиране от серия Е, съобщи говорител. Reddit възнамерява да похарчи парите за развитие на своя рекламен бизнес, разширяване в международен план и добавяне на видео инструменти, се казва в официалното изявление.

Основана през 2005 г., Reddit поддържа форуми, като позволява на всеки да прави публикации или да дава връзки към статии. Сега това е един от най-посещаваните сайтове в САЩ, а влиянието му достигна дори до фондовите пазари. Стихийната волатилност на борсата през последните седмици се разрази именно в резултат на действията на потребителите в подфорума WallStreetBets. Вниманието им бе насочено към GameStop, AMC Entertainment Holdings и среброто, чиито цени те координирано тласнаха нагоре с цел да накажат хедж фондовете, които бяха заели къси позиции по тези активи.

Reddit се възползва от вниманието, като пусна петсекундна реклама по време на Super Bowl, посветена на WallStreetBets. Този изяде „целия маркетингов бюджет на Reddit“, се казва в рекламата. 

Финансирането за платформата се случва само седмици, след като нашумялата аудио чат социална мрежа Clubhouse набра нов капитал. Clubhouse беше оценена на 1 млрд. долар миналия месец, след като осигури 100 млн. долара в кръг за финансиране, воден от Andreessen, става ясно от данни на PitchBook.

Основана през 2005 г., Reddit позволява на всеки да изпраща публикации или връзки към статии и да приканва общността да гласува – с възможност за одобрение или неодобрение. Мрежата постепенно генерира огромна популярност и днес вече е родно място на някои от най-известните мемета в интернет, както и на конспиративни теории.

Коментари: 0