„Хитрото“ поколение Z, което разрушава капиталовите пазари

Подходът на инвеститорите изтри половината капитал на хедж фонда Melvin Capital

„Хитрото“ поколение Z, което разрушава капиталовите пазари

Снимка: Unsplash

5176 ~ 3 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Предпочитанията на младите инвеститори са резултат от 12-годишия период на растеж на пазарите и това може да се окаже проблем за капиталовите пазари. Новото поколение трейдъри не е имало възможност да види от първо лице потъващите в червената зона акции, облигации, бонове и други ценни книжа, затова последните седмици правят силни корекции на възвращаемостта от кошниците им с активи.

В рамките на една година се обособи нова школа, чийто последователи взимат решения само на база непрофесионални методи. Хедж фондовете в САЩ понасят тежки удари от действията на младите инвеститори, които се водят от постове в социални мрежи, като Reddit и Twitter.

Стихийната спекулативност на пазарите е ярко видима през призмата на поведението на Илон Мъск например. Само няколко думи на милиардера в Twitter са достатъчни, за да тласнат инвеститорите в някоя непредвидена посока. Миналия месец на фона на критиките срещу новите политики на WhatsApp той написа кратък пост: “Изпoлзвaйтe Ѕіgnаl“, имайки предвид едноименната чат услуга. Последователите му обаче не го разбраха правилно и те се насочиха към грешна компания – акциите на Ѕіgnаl Аdvаnсе пocĸъпнaxa с 5100% в рамките на три търговски сесии.

Новото поколение се е формирало в различна среда и това го кара да вижда възможности там, където възрастните не откриват. Те дори инвестират там, където големите залагат на къси позиции. Новите тенденции на пазарите доведоха до най-лошата седмица за Уолстрийт от финансовата криза насам. Подходът на инвеститорите изтри 7 млрд. долара от фонда Melvin Capital, което се равнява на 53% от общия му размер, по данни на Zero Hedge. Загубата се води за целия месец януари, но всъщност е формирана само в рамките на една седмица. В началото на годината фондът управляваше активи за 12.5 млрд. долара, а в края – 8 млрд. долара, като в последната сума влиза и спасителен пакет на стойност 2.75 млрд. долара, който беше осигурен от партньорите му от Citadel и Point72 Asset Management.

Спасявай се, ако можеш

В основата на капиталовите пазари е отсъствието на спекулативност, за да бъде възможна размяната на реална стойност. Днес обаче бързо растящи акции на компании, които малко по малко си отиват от пазара, изоставайки от иновациите, показват големи отклонения и наличие на балон.

Младите трейдъри гонят бързо растящите позиции и кумулативно това им носи милиарди, но развоят от ситуацията според мен няма да е в полза на тези, които купуват“, коментира пред Economic.bg главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев.

Проблемът е, че частни инвеститори се организират в платформата за дискусии Reddit и закупуват ударно акциите на няколко компании, което доведе до изключителен ръст в цената им. Така книжата на веригата магазини за видеоигри GameStop поскъпнаха от 65 долара на 22 януари до 325 долара при последното затваряне на борсата в петък, което е ръст от 400% и не се осланя на някакво постижение на компанията.

За да ограничи загубите си от създалия се балон, главният изпълнителен директор на Robinhood Влад Тенев реши платформата да спре търговията с определени спекулативни акции, включително GameStop и AMC Entertainment, чиито книжа миналата седмица прибавиха цели 200% към стойността си. Пионерът в търговията с акции без комисионна позволяваше на клиентите да продават позиции, но не и да отварят нови, в определени ценни книжа, повишаваше изискванията за маржин и дори заяви, че ще затвори някои позиции автоматично, ако клиентът е изложен на риск да няма необходимото обезпечение.

Политиците обвиниха Robinhood, че това действие е, за да направят услуга на Wall Street, но причината е друга“, сподели наблюденията си Цачев.

„Платформата няма капитал, за да направи маржин продукти за своите клиенти. Брокерът се опитва да се предпази, защото ако цента падне, това би го фалирало“, обясни Цачев.

Новото поколение трейдъри се опитва да надхитри пазара, но всъщност така разклаща основите му. Последствията няма да са само за тези, които са се излъгали и са взели на върха преди цената да падне до реалните си нива, но и за компаниите и останалите участници на капиталовите пазари. Историята е доказвала, че когато настъпи голяма корекция на цената, която не се дължи на резултатите на конкретната компания, то рано или късно тя се връща в интервала, който ѝ принадлежи.

„Случващото се ми напомня на интернет балона през 2000 г., но сега залогът е значително по-голям“, коментира Цачев. Играчите на пазарите са повече, също както и ликвидността, с която разполагат.

Подкрепи Economic.bg