Да изпиеш кафето си навън: Лукс във време на пандемия

В голяма част от Италия заведенията отново могат да посрещат гости

Да изпиеш кафето си навън: Лукс във време на пандемия

Снимка: БТА

3005 ~ 1 мин. четене

Аромат на кафе, прясно изпечени бисквити и приятен звън на керамични чаши. Обичайна гледка за Италия преди да бъде покосена от COVID-19. След като се появи пандемията обаче, всичко това остана само един прекрасен спомен. Заведения, барове, кафенета и ресторанти затвориха врати. Улиците започнаха да пустеят, а хората все по-рядко си говореха на живо.

След месеци на строги ограничения от днес в по-голямата част на Италия заведенията отново посрещат гости. След като страната беше поставена под сериозна блокада между Коледа и Нова година, сега две трети от Италия бяха обявени за „жълта зона“, позволяваща на баровете в тези по-малко рискови райони да обслужват отново клиенти, а не да предлагат кафето само в пластмасова чаша.

„Чувствахме се мъртви без баровете“, споделя жителка на Рим пред Reuters, след като баристата й налива чаша ароматно кафе. „Красиво е да дойдеш тук и да говориш с хората зад бара. Те ни карат да се чувстваме живи всяка сутрин преди да отидем на работа“, добави тя.

Докато голяма част от Европа остава в строго блокиране, баровете и ресторантите в някои части на Италия отново могат да обслужват клиентите на маси и гишета до 18:00 ч. От 22:00 до 05.00 ч сутринта обаче остава полицейският час в страната.

Министерството на здравеопазването облекчи ограниченията в 15 от 20-те региона на Италия, тъй като броят на заразените хора продължи да спада. Пет региона остават в червената зона. Пътуването между отделните зони също остава забранено.

Италия беше една от най-силно засегнатите страни по време на първата вълна на пандемията и има вторият най-голям брой жертви в Европа от COVID-19, след Великобритания. Но новорегистрираните случаи, както и смъртните такива постепенно намаляват.

Туристическите атракции като Колизеума, който беше затворен за два месеца, и музеите на Ватикана, които бяха затворени за три месеца, също се отвориха отново, което донесе истинска наслада на малкото туристи.

Подкрепи Economic.bg