Безпрецедентен спад в търсенето на бира в следвоенна Германия

Пандемията удари продажбите на емблематичната за страната напитка

Безпрецедентен спад в търсенето на бира в следвоенна Германия

Снимка: Unsplash

552 ~ 1 мин. четене

Затворените барове и ресторанти доведоха до драстичен спад в потреблението на бира в Германия през миналата година. Пивоварната асоциация заяви, че намалението е безпрецедентно в следвоенния период на страната, предава DW. Вследствие на ограниченията срещу разпространението на коронавируса продажбите на бира в Германия са спаднали с 5.5% в сравнение с предходната година, съобщи Федералната статистическа служба. Пивоварните и дистрибуторите са продали 8.7 млрд литра.

Данните не включват безалкохолна бира, малцови напитки или пиво, внесено от държави извън Европейския съюз.

Продажбите на немска бира от години намаляват в резултат на здравословни причини и други фактори. Спрямо 1993 г. например те са се свили с 22.3%, но миналогодишният спад е особено остър.

Пониженията в месечното потребление съвпадат с налаганите от правителството ограничения – от март до май, когато беше първият локдаун, и периодът след ноември, който съвпада с втория локдаун.

Продажбите са намлели със 17.3% през април и с 14.1% през ноември. През летните месеци пък се отбелязва повишение вследствие на отхлабените ограничения за баровете и ресторантите.

За драстичния спад на търсенето на бира допринесе и отмяната на редица големи събития и фестивали, включително Октоберфест.

„Без сравнение“ в следвоенния период

Германската асоциация на пивоварите заяви, че ситуацията е „драматична и безпрецедентна в следвоенния период“.

При някои пивовари спадът на продажбите достига до 70%. Тези, които продаваха на магазини, на които беше позволено да останат отворени, издържаха по-добре на кризата.

Асоциацията призова за „целенасочена и решителна“ помощ от федералното правителство.

Вътрешните продажби са най-важни за германските пивоварни, тъй като те съставляват около 83% от общия брой. Но износът на немска бира в рамките на ЕС също е надолу през миналата година. Регистриран е спад от 13.1% на годишна база до 778.2 милиона литра.

Любопитно е, че износът за страни извън блока се е увеличил с 3.7% до 725.3 милиона литра.

Подкрепи Economic.bg