Ангелов се скара в ефир на AstraZeneca

Здравният министър заяви, че няма нужда от учтивостите на компанията, а иска да си изпълни ангажиментите

Ангелов се скара в ефир на AstraZeneca

Снимка: Красимир Свраков

Имаме отчетлива тенденция за нарастване на случаите, но и отчетливо увеличение на ваксинираните. Надбягваме се с вируса и ще видим кой ще финишира първи. Неприятно сме изненадани от поредната неспазена уговорка от фирмата, която трябваше да достави Оксфордската ваксина. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ).

Ваксини срещу коронавирус

Той изнесе статистика, според която AstraZeneca, която има представителство в България, ръководещо се от майката на евродепутата от ГЕРБ Ева Паунова, вече изостава с доставката на повече от 200 хил. ваксини. Той обяви, че обещаните вчера 52 хил. дози с писмо на компанията, за което той е научил от медиите, са крайно недостатъчни. България е очаквала тази доставка да е за 142 хил. дози.

Днес Военномедицинска академия (ВМА) обяви, че временно преустановява имунизацията по т. нар. зелени коридори поради изчерпване на наличните количества ваксини. По тази причина спира работа и пунктът за ваксинация на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Анна" в София. Според Ангелов обаче, процесът ще продължи.

„В рамките на три дни водим сериозни разговори на различни нива с фирмата доставчик, както на ниво Министерство на здравеопазването, така и на ниво министър, зам.-министри, главен секретар, началник на кабинет, директори на дирекции, директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата“, каза Ангелов.

Той очаква реакция на европейски нива, че камионът за България ще тръгне. „Това наричам аз липса на оперативност. Намираме се в световна криза, трябва да има незабавни оперативни решения. Казахме им, че сме готови да пратим самолет. Два дни чакахме ясни отговори, но не получихме. Получихме само едно писмо, аз го прочетох в медиите“, обясни Ангелов.

„Уважаеми представители на AstraZeneca, нямаме нужда от Вашата учтивост и вежливост, имаме нужда от ваксини. Ако във вашия корпоративен свят това е допустимо, на полето на медицината има само черно и бяло. Хората са или здрави, или болни. Или са живи, или са умрели. Нямаме нужда от подобен тип учтивости.“

Коментари: 0