Здрави на работа

Днес технологиите са основен инструмент, но хората са важни, защото са задвижващият механизъм, казва Олга Василевска

Здрави на работа

Екипът на компанията

Снимка: Личен архив

672 ~ 3 мин. четене
Автор: Яна Колева

Здрави на работа… Това не е клише, родено от пандемията, или изискване към служителите, които идват в офиса. А е инициатива на млад предприемач в отговор на нейната човешка грижа за хората, с които рамо до рамо работи. Олга Василевска е мажоритарен собственик и управител на МВ Логистика и ето какво споделя тя:

Екипът е сърцето на всяка компания. Особено в сферата на услугите, където предлагаме компетентност и експертност. И ако хората не подхождат със страст към работата си, услугата няма да е на ниво. Живеем във високотехнологично време, технологиите позволяват по-динамично да развиваме бизнеса. В началото на 90-те години моят баща работеше с телекс и компютър, който беше много мощен за времето си, но вече се е превърнал в спомен. Телексът играеше основна роля в комуникацията с международните партньори и си представете каква беше скоростта на бизнеса, щом се получаваха и запитвания по пощата. Днес без технология сме с вързани ръце, тя е наш инструмент, но хората са задвижващият механизъм. Сега всичко е така динамично, че екипът трябва да влага

много голяма енергия

в работата си. И за да я имат, хората се нуждаят от пълноценен живот. Това е осъзнаване, което през миналата година ясно се избистри у мен по време на голямата COVID криза. Започнах да обръщам повече внимание на себе си и трансформацията започна. Видях какво ми се връща и поисках същото и за своя екип. Така се роди инициативата „Здрави на работа“. Всеки месец се срещаме със специалисти от различни сфери, които ни запознават с широк диапазон от аспекти на здравето и на нашата физическа устойчивост.

Представихме йога като философия за движение и свързване с тялото. Допълнително инструктор състави поредица кратки гимнастически упражнения, които практикуваме всеки ден в офиса. В тренинга за мобилността като решение на болките в тялото практикувахме клякане, изпъване на лост и правилен седеж на стол. В поредицата включваме разнообразни

теми

сред които безглутеновото хранене като алтернативатива за справяне с автоимунни заболявания. Имахме разговори със специалисти за психичното здраве, за здравето на тялото, на кожата, на зъбите. При нас гостува и вокален педагог, който представи научни изследвания за влиянието на пеенето върху хормоналната и нервната система.

Друг важен проблем, който обсъдихме, бе грижата за заобикалящата ни среда - как да променим навиците си, за да намалим до минимум боклука. Експерти от Мрежата за опазване на околната среда ни запознаха с методите за преработване на биологичния отпадък и превръщането му в почва, представиха ни решения за по-здравословно съхраняване на продуктите в хладилника. 

От всяка среща всеки от нас взема по нещо, като получава и 

импулс да развива себе си

Вече добре разбираме, че грижата за здравето е най-съществена, искаме ли да имаме енергията да работим и да разрастваме бизнеса си. Затова инициативата „Здрави на работа“ се радва на силен интерес в офиса и в края на миналата година тя беше оценена най-високо от екипа. По този начин успяхме да възродим ентусиазма си за усъвършенстване. В резултат на всичко това се промени атмосферата в офиса, което силно повлия и на отношението към работния процес.

Тези срещи се провеждат веднъж в месеца. Това става в сряда следобед, когато работата ни позволява да спрем за един час. Като следствие грижата за общото пространство се промени. Създаде се по-голямо 

усещане за свързаност 

между всички нас. Така офисът стана не просто работно място, а територия, където учим нови неща и постоянно се развиваме. Инвестицията в здравето и щастието на хората се превърна в нова платформа за общуването помежду ни, всички усетиха колко важни и незаменими са. Подобри се и качеството на бизнес процесите. Ето защо грижата за служителите минава през грижата за тяхното добро здраве и силен дух. Здрави хора, здрава работа.

 

Профил

Олга Василевска е вече трето поколение спедитор. Нейният дядо Васил Василевски е работил в „Деспред“ и СО МАТ, някогашните държавни превозвачи. Баща ѝ Минко Василевски има заслугата „Шенкер“ отново да се завърне в България през 1993 г.  През 2008 г. той дава началото на МВ Логистика. Когато през 2012 г. внезапно си отива, Олга поема кормилото на управлението. Тогава тя е само на 24, без никакъв управленски опит. Но успява бързо да навлезе, като претърпява голяма житейска трансформация и израстване. През това време компанията върви нагоре, създават нови продукти и разширяват територията на действие. Вече са в нов офис. Екипът е от 15 човека. Пред тях има големи мечти и големи перспективи, които тепърва ще осъществяват. Партнират си с германския спедиторски концерн Emons Spedition и това им дава стабилна основа и по-голям мащаб в дейността.  Разрастването на МВ Логистика се дължи също и на личното отношение към всеки клиент и на внимателния подход към всеки негов казус.

Подкрепи Economic.bg