Менторство с добавена стойност

Бизнес менторството е среща на различни поколения предприемачи, от която всички печелят

Менторство с добавена стойност

Бистра Якимова (вляво) с ученици

Снимка: Тийноватор

832 ~ 4 мин. четене
Автор: Мая Цанева

Бизнес менторството е среща на различни поколения предприемачи, от която всички печелят. То е част от корпоративната култура и заема важна роля и в изграждането на бизнес средата у нас. Знаем много от ползите за младите в тази особена бизнес връзка: менторите безвъзмездно скъсяват пътя към успеха чрез полезни съвети и контакти, укрепват новите начинания, често инвестират в тях, но какво печелят наставниците?

Опитът се подлага на тест в алтернативна среда и извлича неочаквани решения на стандартни и нови проблеми. Подхранването на таланти води до надграждане и на собствения опит и умения. Менторите излизат от  програмите за подкрепа по-уверени, че знаят как да се справят с партньорствата с по-млади партньори, с повече познания за потребителите от поколенията Z и Y.

Отговорност

 

Георги Малчев, основател на от маркетинг агенция Xplora, описва менторството като "отговорност". "Да менторстваш означава да си родител, просто в друг контекст.  Трябва да имаш бъдещето на детето за водещ приоритет, и през цялото време следиш за сигнали за промяна в него, положителна или негативна ". В агенцията мениджърите и тийм лидерите преминават през всички етапи на професионалното си израстване със съзнанието, че след време ще поемат отговорността да подготвят и развиват таланта на начинаещи колеги.

Георги пояснява, че всеки стажант и всеки нов служител има свой ментор, но внимателно се преценява кога някой е готов да е ментор. Менторите избират когото ще менторстват.  Така се постига оптимална ангажираност и ползи.

"Менторът има отговорността да спечели доверието на човека, кгото обучава, защото целта е развитието именно на този човек по желания и полезен за него начин. Всеки има мнение какво трябва да е образованието, какви да са обучителните програми, как да се държат колегите от другите звена и т.н. Но светът се променя с действията, които предприемаме. От нас зависи да помогнем на едно цвете (човек) да разцъфне. Носим екстремната отговорност за това", завършва той.

Споделяне

Мария Николова, Team Lead, Social Media Performance Marketing в Xplora, е минала през всички стъпала от стажант до ментор и определя смисъла на опита в това да бъде споделен. Едно от големите предизвикателства в работата ѝ с млади колеги и с ученици е установяването на връзка с тях. Менторството я учи да слуша двойно по-внимателно, да задава въпроси, „и още въпроси, докато разбера напълно гледната точка на другия“. „За да сте добър ментор, трябва да разчитате на интуицията си и да усещате хората и емоциите им, дори когато няма конкретни думи или разговор, а просто ситуации“, казва тя.

Учене от друго измерение

За Мария е удивително как 25-годишните ѝ колеги или ученици учат и как откриват възможности. Това, от своя страна, ѝ отваря очите за търсенията на потребители и партньори от тяхното поколение, които настъпват в бизнеса като предприемачи и потребители. „Не спират да ме впечатляват две неща. Първо - начина, по който учат. Много от тях учат от видеа, или искат направо да правят нещата. Второто - начина, по който гледат на света и възможностите, които той им дава. От младите хора, които менторстваш, може да вземеш интересна и свежа гледна точка. Но има две важни условия. Важно е да си готов да загърбиш егото си и да си отворен за нови и различни идеи“, пояснява тя.

Свежа перспектива

Бистра Якимова e предприемач с опит в няколко различни сфери и работи в неформалното образование. През последните две години е ментор в програмата за създаване на стартъп клубове в българските училища“Тийноватор“. Програмата работи с ученици от 10-11 клас, които създават работещи бизнес модели и проекти в реална среда. Поради спецификата на възрастта на участниците, работата в присъствена и в онлайн среда през учебната година, предизвикателствата пред менторите са много.

„Научих се да приемам по-лесно промени и обрати в последния момент, да се справям с неизвестното, да оползотворявам различията между хората и да се наслаждавам на самото пътуване, независимо дали ще стигнем до крайната ни дестинация и коя ще се окаже тя всъщност“, казва тя.

Бистра определя менторството като „учене и споделяне на опит в двете посоки“. Този тип менторство, познато като reverse mentorship се отличава с няколко ползи за наставника: той получава възможност да влезе в нова поколенческа среда, да разбере отвътре как работят нови бизнес решения и да намери иновативни разрешения на стари или реални проблеми от бизнеса днес. „Понякога е изумително колко зрели и опитни могат да се окажат младите хора от 10-и и 11-и клас. Получих страхотни идеи от самите ученици, а работата по казуси с тях и възможността да погледна "отгоре" и "отвън" ми даде свежа перспектива относно някои въпроси, които ме мъчеха от много време,“ пояснява тя. И насърчава колеги и приятели да се включат като ментори и през тазгодишното издание на програмата.

Положително отношение

И за тримата ментори един от най-важните уроци от наставничеството е да се научат да гледат спокойно, с удоволствие, но с отговорност на процеса на взаимно учене и да подхранват вярата на младите колеги в това, което правят. Според Мария е важно да не подценяваме колебанията и емоциите, с които този етап от живота им е свързан. Бистра завършва: „Ученето, правенето на бизнес и въобще живеенето трябва да ни доставят удоволствие. Много се старая да предавам на моите ученици положително отношение към всичко, което правят.“

Подкрепи Economic.bg