Жан-Клод Юнкер отлага визитата си в Киев

Той е бил подложен на оперативна намеса във връзка с проблем с камъни в бъбреците

Жан-Клод Юнкер отлага визитата си в Киев
180 ~ 1 мин. четене
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер влезе по спешност в болница, съобщи в туитър неговият говорител Маргаридис Шинас. Той е бил подложен на оперативна намеса във връзка с проблем с камъни в бъбреците, съобщава Ройтерс.

Внезапният проблем доведе до отлагането на срещата на върха ЕС - Украйна, която трябваше да се състои днес в Киев. Еврокомисията реши да не заменя Юнкер с друг свой представител, а да отложи разговорите за след месец, като новата дата е 27 април.

Според Шинас здравният проблем на Юнкер не е толкова сериозен, че да налага други промени в програмата на Еврокомисията. В съобщението се уточнява, че манипулациите, на които е подложен, предвиждат той да е в болница през деня, но да може да си отиде вкъщи за нощта. Не се уточнява дали те вече са приключили.

Юнкер и върховният представител на ЕС за външните работи Федерика Могерини трябваше да разговарят в Киев с украинския президент Петро Порошенко и с премиера Арсений Яценюк. Визитата в Украйна беше представена като първо посещение на Жан-Клод Юнкер извън ЕС след избирането му за председател на Европейската комисия през ноември.

Според украински медии Юнкер и Могерини е трябвало да обсъдят с украинските лидери спазването на Минското споразумение, европейската финансова помощ за Украйна, изпълнението на споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, както и отпадането на шенгенските визи за Киев.

Миналата седмица Европейският парламент одобри отпускането на допълнителна помощ от 1,8 млрд. евро на Украйна за стабилизиране на икономическото и финансово състояние на страната.
Коментари: 0