“Жените не може да са равни на мъжете. Това е против природата“

Турският президент направи поредно провокативно изказване, именно по време на форум на женска организация

Реджеп Ердоган:

“Жените не може да са равни на мъжете. Това е против природата“
696 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

„Не можете да поставите жените и мъжете на равни начала. Това е против природата“, заяви по време на женска конференция в Истанбул турският президент Реджеп Ердоган, пише BBC. Той обвини и феминистките движения, че отричат ролята на жената като майка и домакиня, особено в светлината на исляма.

По думите му, „религията цени високо майчинството, а феминистките организации не разбират това, те отричат майчинството“.

„На работното място не можете да третирате мъжът и бременната жена по един и същи начин“, каза той пред агенция Anatolia. “Жените не могат да вършат всичко, което могат мъжете, това е против тяхната деликатна същност“, допълва Ердоган. Според него жените се нуждаят повече от равно уважение, отколкото от равенство.

Кореспондентът на медията в Турция посочва, че посланията в коментарите на Ердоган обикновено са насочени към твърдите му привърженици и консервативните им възгледи. В същото време думите му често предизвикват възмущение в светски настроените и по-либерални турци.

В предишни свои речи президентът призоваваше жените да раждат по три деца и заклеймяваше абортите и ражданията с Цезарово сечение. По-рано през този месец той скандализира обществеността, заявявайки, че мюсюлманите са стъпили в Америка 300 години преди Колумб.

Подкрепи Economic.bg