Жилищата в София поскъпват минимално

Строителната активност в сегмента жилищни имоти ще запази сегашните си нива и през последното тримесечие на 2014 г.

Райфайзен Имоти:

Жилищата в София поскъпват минимално
256 ~ 2 мин. четене

Средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в София, са нараснали с 2,5% през третото тримесечие на 2014 г. спрямо същия период на 2013 г. Спрямо предходното тримесечие, средните пазарни цени на продадените жилища в столицата отбелязвт ръст от 0,4%. Това показва индексът на Райфайзен Имоти, който отчита измененията на реалните продажни цени на недвижимите имоти в България.

„Строителната активност в сегмента жилищни имоти ще запази сегашните си нива и през последното тримесечие на 2014 г.“, прогнозира Светослав Липански, управител на Райфайзен Имоти ЕООД. Според него, вторичният пазар на жилищни имоти ще остане водещ и през следващите месеци, и ще продължи тенденцията за разминаване в очакванията между търсене и предлагане на качествени жилища за продажба. „По отношение на пазара в София нашите очаквания са, че завършването на новите линии на софийското метро ще доведе до повишаване на стойността на жилищните имоти в близост до тях“, допълни Липански.

Райфайзен Имоти за Пловдив сочи, че средните пазарни цени за продажба на жилищни имоти през третото тримесечие на 2014 г. са намалели с 0,4% спрямо същия период на 2013 г., докато във Варна годишният спад е 0,3%. На тримесечна база индексът отчита намаление на средните цени на жилищата в Пловдив с 0.8%, докато за Варна промяната е - 0.3%.

Според анализаторите на Райфайзен Имоти и през последното тримесечие на годината ще се наблюдава относителна стабилност в пазара на жилищни  имоти. Очакванията са за сделки с по-скъпи имоти, но също така и в ниския ценови сегмент, в зависимост от реалните възможности на клиентите. На годишна база се наблюдава ръст в броя на сделките с жилищни имоти в големите градове и задържане на активността в по-малките населени места.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg