Зимбабве въвежда нова валута

Властите се опитват да преодолеят недостига на парите в брой

Зимбабве въвежда нова валута

Централната банка на Зимбабве отпечатва нова валута в опит да бъде преодолян недостига на парите в брой. Действието на банката е оценено от опозицията като знак за връщане към ползващия се с лоша репутация местен долар, който беше изоставен преди 7 години, след като инфлацията стигна огромното измерение от 500 млрд. процента.

Управителят на финансовата институция Джон Мангудая каза, че ще бъдат пуснати в обръщение банкноти със стойност от 2 до 20 долара, обвързани към американската валута. Но той не даде обяснение как ще бъде гарантирана стойността на новите банкноти.

„Това са пари като зомбита, направени са от нищото“, е коментарът на Фредмор Купирва, който продава безалкохолни напитки, консервирани храни и царевично брашно в магазина си в Мвурви, разположен северно от столицата Хараре.

Той допълва, че трябва да заплаща за стоки, внасяни от чужбина, в долари. „Трябва да плащам в долари, но ако клиентите ми плащат в тази глупава валута, как ще мога да зареждам“ пита той, цитиран от Bloomberg.

Бившият финансов министър Тенди Бути, който сега оглавява опозиционна партия, е на мнение, че зимбабвийците ще откажат да приемат новата валута.

„Това е цинична, достойна за неуважение и презрение стъпка. Това е завръщане към зимбабвийския долар“, коментира Тенди Бути.

Коментари: 0