Повечето чужденци от ЕС няма да получат работна виза при Brexit

Във Великобритания работят близо 2,2 милиона души от други страни на ЕС

Повечето чужденци от ЕС няма да получат работна виза при Brexit

В случай че Великобритания излезе от Европейския съюз, 75% от живущите в страната граждани на други държави-членки на ЕС няма да отговарят на изискванията за работна виза. Причината за това е ще са изискванията към работната сила от трети страни, според Центъра за изследване на миграцията към Оксфорд. Процентът ще се увеличи до 81%, след като през април 2017 г. влязат в сила планирани нови правила.

Резултатите, поръчани от Financial Times, показват, че в някои сектори на британската икономика положението може да бъде дори по-сериозно. Например, работна виза според общите условия няма да получат 94% от чужденци от страни на ЕС, участващи в бизнес с търговия на дребно, хотелиерството и ресторантьорството, защото ще имат твърде ниска квалификация и заплати. При селскостопанските работници, с паспорти от други страни от ЕС, този дял вероятно ще достигне 96%.

"Според проучването, в момента във Великобритания работят близо 2,2 милиона души от други страни на ЕС, това е около 6,6% от общата работна сила на страната. Изследванията показват, че работодателите ще се сблъскат с трудности при наемане на служители, ако правителството реши да ограничи миграцията от ЕС. "

Великобритания обаче вероятно ще облекчи визовите изисквания, ако реши да излезе от съюза. Според юристи чужденците, които вече са в страната, ще имат право да останат.

"Дори ако миграционните правила след гласуването на референдума бъдат ревизирани, всяка система за подбор на работници от ЕС въз основа на тяхната квалификация и ниво на възнаграждение силно ще засегне нископлатените сектори на икономиката", - каза авторът на доклада, Карлос Варгас-Силва.

Проблемът с трудовата миграция на страните от ЕС е един от ключовите въпроси в кампанията и на поддръжниците, и на противниците на Brexit.

Коментари: 0