В САЩ има воля за отпадане на визите за българи

Това гласи съвместното изявление на зам.-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министъра на външните работи Даниел Митов

В САЩ има воля за отпадане на визите за българи

Снимка: МВнР

Заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се ангажира пред външния министър Даниел Митов да работи много усърдно и в тясно сътрудничество за отпадане на визите за българи за САЩ. "Налице е воля и от наша страна, и от страна на партньорите ни от САЩ за решаване на този проблем", каза Митов. 

"Твърдо сме решени България да се възползва от програмата за безвизов режим", категоричен бе в подкрепата си Блинкен .

Даниел Митов допълни, че въпросът с визите стои непрекъснато в разговорите им. Той коментира, че има много какво да се прави още по този проблем. Митов отбеляза, че след 12 юли този въпрос ще бъде широко обсъждан и в Европейската комисия.

"Нивото на сътрудничество между нашите държави е стратегическо, а в крайна сметка виждаме дисбаланса по отношение на пътуванията", каза Митов и добави, че с много упорита работа ще се стигне до влизането на България в програмата за безвизов режим на САЩ, пише БТА.

"Изправени сме пред драматично променена среда на сигурност в световен мащаб и нашето сътрудничество трябва да бъде още по интензивно, каза той и допълни, че съвместните българо-американски екипи са работили ефикасно и са постигнали добри резултати. Вчера и днес категорично бе препотвърдено постигнатото равнище на сътрудничество между България и САЩ, отбеляза още Митов след срещата с Блинкен.

Блинкен посочи като добра работата на страната ни в областта на енергийната диверсификация, като отбеляза работата по изграждането на интерконекторната връзка между България и Гърция. Друга област, в която е постигнато много, е военната модернизация, коментира Блинкен. Напълно подкрепяме усилията на България за военна модернизация, каза той.

Днес зам.-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с министъра на външните работи Даниел Митов, като двамата са обсъдили "решимостта на България и САЩ за развитие на двустранното партньорство и приятелство", става ясно от съобщение на Министерството на външните работи.

Българският и американският дипломат приветстват напредъка на петте съвместни работни групи между България и САЩ, създадени през 2015 г. от министър Даниел Митов и държавния секретар на САЩ Джон Кери, в следните ключови области: сигурност и отбрана, борба с тероризма, енергийна сигурност, върховенство на закона, образование и връзки между народите на България и САЩ.

Митов и Блинкен начертали "амбициозен курс за бъдещо двустранно и многостранно сътрудничество", описан в "съвместно изявление", дълго 6 страници.

Цялото изявление може да прочетете тук.

Коментари: 0