Златото печели от очакванията за висока инфлация

Петролът тръгна нагоре, след като запасите на щатски нефт и бензин намаляха с повече от очакваното

Златото печели от очакванията за висока инфлация

Снимка: Unsplash

1112 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Доближаване до рекордни стойности и всеобщ ентусиазъм покрай по-добри от очакваните отчети за печалби обобщиха срядата на американските фондови пазари. Компаниите в битовата промишленост бяха сред първенците за деня, последвани отново от здравния сектор. Tesla впечатли с добри резултати за изминалото тримесечие, докато PayPal обяви интереса си в придобиването на социалната медия Pinterest.  Все пак NASDAQ намаля за сесията с маргиналните 0.05%, докато Dow Jones и S&P 500 напреднаха с 0.43% и 0.37% респективно. В Европа по аналогичен начин главните индекси записаха скромен ръст – DAX се увеличи 0.05%, а FTSE 100 с 0.08%.

Запасите на щатски нефт, както и бензин, намаляха с повече от очакваното, което тласна нагоре цената на петрола. Най-близкият фючърсен контракт на WTI се търгува за 84.25 USD. Златото поскъпна за деня, главно поради спекулации относно увеличаващата се инфлация и бавните ходове за ограничаването и от страна на Фед – тройунция се търгува за 1 781 USD.  

Акценти днес

Икономически данни – Седмични молби за помощи при безработица в САЩ

Днес събитията ще запознат от обяд със срещата на лидерите на ЕС, където ще се дискутират редица теми, сред които енергийната криза на континента. Следобеда е за САЩ и главно броя седмични молби за помощи при безработица, бизнес активността във Филаделфия, както и продажбите на съществуващи жилища.

Инструмент на фокус

Total

Акциите на компанията в крайна сметка успяха да пробият над двете локални съпротиви, които задържаха цената в диапазон 35-41 EUR. Ситуацията с енергийните източници в Европа, както и скорошното събрание на ОПЕК, със сигурност дадоха тласък към ръста, като сега следващата цел е възвръщане към нивата над около и над 50 EUR – нива, поддържани от компанията през последните над 10 години. Бавният Стохастик ни визуализира ентусиазмът със задържане в прекупените територии, а при спад ще бъде интересно да се наблюдава дали старата съпротива около 40 EUR ще се окаже новата локална подкрепа.

USD/JPY

Валутната двойка впечатлява с ръста си през този месец, породен от силната позиция на долара на пазара. Сега наблюдаваме известна консолидация около ниво 114.5, като дори на дневна графика може да определим началото на фигура „глава с рамене“. Причина да мислим в тази посока е факта, че сегашната цена не е преодоляна от 5 години насам, обособявайки моментната зона като такава със силно психологическо значение. При възможен спад най-близката по-сериозна подкрепа почти съвпада с 50-периодната експоненциална пълзяща средна около нивото 111.00.

Cotton

Най-близкият фючърсен контракт на памука достигна стойности, нечувани от над 10 години, и главно породени от инфлационните опасения в световен мащаб. Според последния доклад за агрикултурите на министерството на земеделието на САЩ през идната година можем да очакваме по-малко потребление на суровината при по-голямо производство. Тези новини намалиха ентусиазма и след върха от 115 USD наблюдаваме все по-ниски върхове и дъна  - макар и дъната да намират подкрепа около 105 USD. Очевидно е, че спекулантите все още играят важна роля тук, но ще бъде интересно да видим дали гореспоменатата подкрепа ще издържи – ако не, 50 ЕМА е най-близкото спасение.

Dow Jones

Индустриалният индекс на Щатите потвърди сериозната подкрепа, която получи около ниво 34 000 пункта, показа колебания около ниво 35 000 пункта, което в крайна сметка предсказа повторно гонене на рекордите поставени през лятото. Съпротивата там е очевидна, но с двата най-лоши месеца откъм представяне през годината вече в миналото, биковете са устремени за постигането на нов връх. При спад местата на подкрепа са силно изразени, докато при потенциално възходящо движение кота 40 000 може и да бъде постигната до края на годината.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg