Зелен сертификат: Как се вади и колко време важи

За COVID сертификат се признават и аналогичните документи, издадени в чужбина

Зелен сертификат: Как се вади и колко време важи

Снимка: Красимир Свраков

100237 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Зелен сертификат

От 21 октомври достъпът в България до редица обществени места става възможен само с т. нар. зелен сертификат. На територията на страната той бива четири вида – за ваксинация срещу COVID-19, за преболедуване, доказано с PCR или антигенен тест, за отрицателен резултат от проведено изследване с PCR или антигенен тест или за наличие на висок брой антитела, доказано с изследване за антитела срещу COVID-19.

Зеленият сертификат може да бъде на хартия или в цифров формат. Той съдържа QR код и информация на езика на съответната държава и на английски. Издава се безплатно и е валиден във всички страни от Европейския съюз.

Цифровият сертификат за ваксинация може да се получи от имунизационния пункт, в който е приложена ваксината или от общопрактикуващия лекар, който Ви е имунизирал. Документът може да бъде изтеглен и от Националната здравно-информационна система (НЗИС). Към момента не е ограничен със срок на валидност.

Европейски цифров COVID сертификат за преболедуване получават гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, че са прекарали COVID-19, потвърдено с PCR или антигенен тест. Според европейските стандарти срокът на този сертификат е шест месеца, но на територията на България за получаване на достъп до обществените места, той бе удължен на 12 месеца. Сертификатът може да бъде изтеглен от НЗИС след въвеждане на ЕГН и телефонен номер. За преболедувалите COVID-19 преди повече от година трябва да се премине към една от другите три опции – ваксиниране, тестване с PCR/антигенен тест или с проверка на наличието на антителата.

Европейски цифров COVID сертификат за отрицателен резултат от тест се издава от лабораторията, която е извършила изследването. Това може да бъде самостоятелна лаборатория, такава към лечебно заведение или към диагностично-консултативен център. Списък на лабораториите, които издават Европейски цифров COVID сертификат за изследване, е публикуван на страницата на НЗИС. Резултатът от антигенния тест е валиден 48 часа, докато от PCR теста – 72 часа. Сертификатът отново може да бъде изтеглен от НЗИС.

Към момента зеленият сертификат не признава преболедуване, удостоверено с антигенен тест, тъй като за това не е взето решение на ниво ЕС, а сертификатът е европейски. Въпреки това здравният министър обяви, че за вътрешни мерки ще започне да се признава и преболедуването, установено с антигенен тест, направен след 1 декември 2020 г. Този документ отново може да бъде изтеглен от НЗИС.

От 11 ноември за достъп до обществените места може да се използва и сертификат за наличие на антитела. Той отново трябва да бъде извършен от сертифицирани лаборатории и може да бъде изтеглен от НЗИС. Неговият срок е три месеца, а за да бъде признат лабораторното изследване трябва да покаже, че IgG антителата са над 150 BAU/ml.

Приложението за проверка на сертификатите е COVID CHECK BG. То може да бъде изтеглено от Google Play Store. Апликацията обаче не може да съхранява сертификати, а само да ги проверява. Засега българско приложение за съхраняване на документите, тип wallet, няма.

За ваксинирани преди 1 юни

Лицата, ваксинирани преди 1 юни, трябва да преформатират стария си документ в европейския му вариант. Това може да се случи отново през платформата на НЗИС.

В чужбина

За зелен сертификат се признават и посочените в Заповед №РД-01-733/ 27.08.2021 г. аналогични документи за ваксинация, за изследване и за преболедуване (доказано с PCR или с антигенен тест) за лица, ваксинирани, преболедували или изследвани извън страната.

Лабораториите

Само определени лаборатории могат да въвеждат данни в националната информационна система и според изказвания на министъра само направените в тях тестове ще се смятат за легитимни. Те са около 150, а пълният списък може да бъде намерен на сайта на националната здравно-информационна система, на сайта на МЗ и на единния COVID портал.

Подкрепи Economic.bg