Великобритания се връща към стари търговски съюзи

А това я приближава до присъединяване към още по-важен транс-тихоокеански пакт

Великобритания се връща към стари търговски съюзи

Снимка: БТА

11121 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Великобритания и Нова Зеландия постигнаха принципна договорка за двустранна сделка за свободна търговия, предназначена да намали тарифите, да подобри търговията с услуги и да доведе Лондон с една крачка по-близо до членство в по-широко транс-тихоокеанско търговско споразумение. Премиерите Борис Джонсън и Джасинда Ардърн сключиха споразумението по време на онлайн разговор, след 16 месеца преговори, съобщава Reuters.

„Това е страхотна търговска сделка за Обединеното кралство, която затвърждава дългогодишното ни приятелство с Нова Зеландия и укрепва връзките ни с Индийско-Тихоокеанския регион“, се казва в изявление на британския премиер Джонсън.

Споразумението идва само месец след като Великобритания сключи подобна сделка с Австралия. След излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз Лондон всячески се стреми да намери нови търговски коридори и да минимизира загубите, които отчита от 1 януари 2021 г.

Тази сделка е най-добрата, която страната е сключвала до момента. Тя ще помогне значително за икономическото възстановяване след COVID-19 кризата“, заяви Ардърн на пресконференция в Уелингтън.

Митата върху 97% от продуктите ще бъдат премахнати и за двете страни в деня, в който сделката влезе в сила. Към момента обаче не се посочва дата за официално подписване на търговското споразумение.

За Великобритания икономическият ефект от сделката ще бъде незначителен, смятат анализаторите. За Нова Зеландия обаче тя ще осигури увеличаване на БВП с почти 1 млрд. новозеландски долара. За нея това е втората сделка през тази година, след като през януари модернизира търговския договор с най-големия си партньор – Китай.

Що се отнася до търговията между Обединеното кралство и Нова Зеландия, през миналата година тя възлиза на 2.3 милиарда паунда (3.18 милиарда долара).

Всъщност споразумението възражда връзката между двете държави, която бе прекъсната през 70-те години, когато Великобритания влезе в Европейската икономическа общност. То също така доближава Лондон към присъединяването му към Всеобхватното и прогресивно споразумение за транс-тихоокеанско партньорство (CPTPP), което се превърна в основна цел за кралството, след като перспективите за подобен пакт със САЩ избледняха.

Подкрепи Economic.bg