Срокът на сертификата за преболедуване се удължава до 12 месеца

До понеделник при нарушения на новите мерки няма да се налагат глоби

Срокът на сертификата за преболедуване се удължава до 12 месеца

Снимка: Красимир Свраков

14011 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Зелен сертификат

Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че зеленият сертификат за преболедуване ще бъде удължен от 6 на 12 месеца. Това вероятно ще стане до края на деня с изменение на заповедта, като министерството чака становище от трета страна. Вече две здравни институции са подкрепили идеята.

Потърсихме активно мнението на експерти за това дали е възможно в рамките на България, за нуждите на контрола на епидемията, да се приеме и по-дълъг срок от 6 месеца за сертификат за преболедуване“, коментира Кацаров.

Зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров допълни, че получените две становища до тази сутрин „единодушно приемат срокът да бъде удължен“.

Освен това до понеделник следва преболедувалите, установени с антигенен тест, да имат сертификат, който да могат да изтеглят от платформата на Националната здравно-информационна система (НЗИС), тъй като от края на миналата година антигенният тест е приравнен с PCR-а.

Освен това, както снощи обяви здравният министър, се очаква заповедта да бъде изменена и в частта за ваксинацията, като зелен сертификат ще се предоставя и на ваксинираните след първа доза.

И двете промени относно европейския COVID сертификат ще служат единствено на територията на страната за нуждите на епидемичния контрол.

Здравният министър допълни, че ще бъдат осигурени и голям брой безплатни антигенни тестове за лабораториите в страната, като ще бъде сключен договор с тях, в който да фигурира пределна цена на пробовземане. Причината е, че дори тестовете да са безплатни, лабораториите имат разходи за обработване на пробите. Целта е хората да бъдат улеснени, ако резултатът е отрицателен – те да не бъдат ограничавани, а ако е положителен – да могат бързо да се изолират.

Толеранс

Кацаров обяви още, че до понеделник – за първите 4 дни от действието на новите мерки – при проверка на РЗИ за спазването им в обектите няма да се налагат глоби, а само ще се издават указания при установяване на нарушение.

Относно коментара на зам.-министър Петрол за задължителен сертификат за държавната администрация Кацаров уточни, че това се обмисля само за държавната и общинската администрация, която „е на гише“ и обслужва непосредствено граждани.

Подкрепи Economic.bg