Хотелиерите искат затваряне на целия бизнес в България

Според БХРА зеленият сертификат убива туристическия и развлекателния бизнес

Хотелиерите искат затваряне на целия бизнес в България

Снимка: Красимир Свраков

10003 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Мерки срещу COVID-19

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) предложи да се затворят принудително всички сфери на икономиката, с изключение на хранителните магазини и аптеките. Браншът, който е реално ще бъде най-засегнат от зелените сертификати, иска този локдаун да продължи три седмици.

Според асоциацията зелените сертификати няма да спрат разпространението на заразата, а само ще застрашат оцеляването на туристическия и развлекателния бизнес.

Подобен локдаун може би ще окаже сериозно влияние и на спекулантите на ток, защото през това време няма да има консумация на електроенергия и надали цените ще останат същите", съобщиха от БХРА.

Държавата е готова да фалира бизнеси, вместо да плаща за социални и икономически мерки. Това стана ясно от въвеждането на задължителния зелен сертификат за хотели и ресторанти, въпреки че едва 20 на сто от населението в България е ваксинирано, обясниха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„Новите мерки и въвеждането на задължителен зелен сертификат буквално затварят нашите бизнеси“, сподели председателят на Сдружение по туризъм Кюстендил Станислав Георгиев.

От БХРА одобряват въвеждането на зеления сертификат, но по модела на Европа – при над 75% ваксинирано население. От асоциацията са категорични, че протестите са задължителни.

Подкрепи Economic.bg