Източна Европа е пред ново затваряне заради малкото ваксинирани

Латвия вече е в локдаун, Румъния е пред колапс, а България засега минава със зелени сертификати

Източна Европа е пред ново затваряне заради малкото ваксинирани

Снимка: Unsplash

6288 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Мерки срещу COVID-19

Новите случаи на коронавирус се увеличават в държавите от Източна Европа, където нивата на ваксинация са ниски. Това създава риск от нови затваряния, пише Bloomberg в свой анализ по темата.

Латвия в сряда стана първата държава членка на Блока, която отново затвори различни сектори от икономиката си, тъй като нарастващите нови случаи претоварят здравната система. През последната седмица Латвия бележи едни от най-високите нива на новозаразени в световен мащаб. Заради това през следващия месец балтийската страна с население от 1.9 млн. души затваря барове и магазини, въвежда вечерен час и възобновява дистанционното обучение.

Други държави също може да са близо до подобни ограничения. Съседна Естония казва, че може да обяви локдаун, ако ситуацията там се влоши много. Междувременно Румъния, където по-малко от една трета от 19-милионното население е ваксинирано, се обърна за помощ към Световната здравна организация, след като новите случаи на болни, но и смъртните, достигнаха нови рекорди.

България

Bloomberg описва и ситуацията в България, посочвайки, че само 20% от населението е ваксинирано. Правителството ограничава достъпа до ресторанти, магазини, галерии и т.н., като въведе задължителен зелен сертификат. Някои училища затварят.

Стотици хора протестираха в сряда в няколко града, блокирайки улици и в центъра на столицата София. Един човек е задържан. Някои политически партии призоваха здравният министър да подаде оставка. Работническите синдикати заявиха, че наложените мерки нарушават трудовото законодателство, посочва изданието.

В рамките на Блока личи ясното разделение между ваксинационните кампании на Изток и Запад. Там, където по-голяма част от населението е ваксинирано, хоспитализираните и починалите са по-малко. Правителствата в бившите комунистически държави отдавна са загубили доверието на хората и не успяват да ги убедят в ползите от ваксинацията.

„В продължение на четири седмици всички ще влезем в по-строг режим“, каза премиерът на Латвия Кришянис Каринш, след като правителството му потвърди новият локдаун.

Но на 15 ноември ще се върнем към днешното положение, което вече е относително ограничено за неваксинираните.“

Още тази седмица болничната система на Латвия може да достигне до критични нива с 1500 хоспитализирани. И въпреки че правителството наложи различни ограничения преди локдауна, доверието във властите не е високо. Латвийско списание неотдавна публикува карикатура с премиера Каринш, на която той стои до жътвар на смъртта.

Ситуацията е най-критична в Румъния и напомня обстановката в Италия, когато страната бе ударена от първата вълна на вируса. Нещо повече – Румъния е в политическа криза, която допълнително усложнява усилията за намиране и прилагане на различни здравни решения.

Истинска катастрофа

Президентът на Румъния Клаус Йоханис обяви в сряда, че училищата затварят за две седмици от понеделник. В страната е въведен вечерен час за неваксинираните. Носенето на маска е задължително навсякъде.

Виждаме поредната вълна на пандемията. Това е истинска катастрофа“, заяви Йоханис.

В Полша здравните власти обявиха, че следят ситуацията, а в края на седмицата може да прибегнат и до „драстични мерки“.

В Русия президентът Владимир Путин обяви неработна седмица от 30 октомври до 7 ноември, затваряйки цялата икономика на страната.

Подкрепи Economic.bg