Облигациите изпревариха ценните метали по привлекателност

Миналата седмица завърши с нови рекорди за американските акции

Облигациите изпревариха ценните метали по привлекателност

Снимка: Pixabay

Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Американските акции затвориха последната сесия на миналата седмица на нови рекордни нива, след като инвеститорите претегляха възможностите за допълнителни фискални стимули на фона на разочароващите данни за заетостта в САЩ.

Новоизбраният президент на страната, Джо Байдън, беше обещал да приеме мярка за по-големи стимули за икономиката ако демократите си осигурят мнозинството в Сената, което направиха през изминалата седмица. Въпреки това, биковете на пазара бяха възпрепятствани от по-лошите от очакваните резултати в пазара на труда. Американската икономика загуби 140 000 работни места през декември, съобщи Министерството на труда. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 50 000. Неочакваният спад в заетостта дойде, след като новата вълна на COVID-19 в цялата страна принуди повечето щати отново да предприемат мерки за справяне с разпространението на вируса, което затвори множество бизнеси и натежа на икономиката.

Dow Jones приключи деня на ниво от 31 097, като успя да се покачи с 56 пункта или 0.2%. S&P 500 нарасна с 0.5% до 3 824, докато Nasdaq Composite добави 1% към стойността си и приключи седмицата на ниво от 13 201. Dow и S&P се повишиха за 4 поредни сесии. За седмицата индексите се покачиха с около 1%. Междувременно Nasdaq получи силен тласък от Tesla, която успя да се покачи с 8% в петък. Индексът приключи седмицата с повишение от 2.4%, удължавайки печалбите от миналата година.

В Европа индексите бяха подкрепени от лабораторно проучване което показа, че ваксината разработена от Pfizer и BioNTech е ефективна срещу бързо разпространяващите се нови мутации на пандемията забелязани първо във Великобритания и след това в Южна Африка. Всички основни индекси в зоната приключиха последната сесия на изминалата седмица на зелена територия.

Цените на петрола достигнаха най-високите си стойности от близо година насам, подкрепени от обещанието на Саудитска Арабия да намали производството си. Страната заяви през изминалата седмица, че ще увеличи съкращенията в производството с 1 милион барела на ден през февруари и март. Петролът се повиши през 9 от последните 10 седмици.

Междувременно ценните метали се понижиха значително в петък, тъй като облигациите станаха по-привлекателни инвестиционни инструменти за множество инвеститори през изминалата седмица.

Акценти днес

Фискални стимули  – САЩ

Инвеститорите ще се съсредоточат върху перспективите за по-голям пакет от стимули в САЩ, след като докладът за заетостта в петък показа, че американската икономика се раздели с работни места за първи път от 8 месеца насам през декември на фона на новата вълна заразени от COVID-19.

Инструмент на фокус

Apple – Дневна

Акциите на Apple се намират във възходящ тренд от началото на ноември. На графиката движението в цената образува двоен връх, което се приема като бичи сигнал, но въпреки това нашите настроения продължат да са бичи, след ново поставеното по-високо дъно. Предстои да видим тест на нивото на съпротива около 137, като очакваме повишението да продължи.

USD/JPY– Дневна

Валутната двойка се намира в низходящ тренд от февруари месец. Доларът набра скорост през последните няколко сесии, но остана ограничен под образуваната низходяща тренд линия, която съвпада с 50 периодната проста пълзяща средна. Навлизането в къса позиция с цел нивото на подкрепа около 103.00 има добро взаимоотношение риск/печалба.  

UK Crude – 8 часова

Договорите за разлика върху петролът сорт Брент достигнаха най-високите си стойности от месеци насам в края на изминалата седмица. Цената се повиши през 9 от последните 10 седмици, след като съкращения в производството на петрол и новини около нови ваксини срещу пандемията подкрепиха цената. В краткосрочен план обаче настроенията ни са бичи, като очакваме да видим лека корекция на силното възходящо движение.

US 500 – 8 Часова

S&P 500 удължи печалбите си и през първата седмица на 2021 година. Силното повишение изпрати бавния Стохастик до стойности над 80, като линиите му успяха да се пресекат. Очакванията ни са да видим корекция през следващите няколко сесии до зоната на подкрепа или 50 периодната проста пълзяща средна.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Коментари: 0