Златото възвръща позициите си

Петролът тръгна нагоре след оптимистичните новини за бързите темпове на ваксинация по света

Златото възвръща позициите си

Снимка: Unsplash

504 ~ 2 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Американските фондови пазари се повишиха в понеделник. Пазарът възстанови някои от големите загуби, които бяха причинени от промяната на политиката на Федералния резерв. Технологичният NASDAQ се повиши с 0.79% и завърши деня на 14 141 пункта, а S&P 500 отбеляза ръст от 1.40% и приключи на 4 224. Индустриалният Dow Jones се покачи с 1.76% до 33 876.

Европейските пазари затвориха на зелено в първия ден от седмицата. Най-ярко откроилата се компания беше британската верига супермаркети Morrisons. Цените на акциите нараснаха с 34.6%, след като бе отхвърлено предложението за поглъщане от 5.52 милиарда британски лири от частната инвестиционна компания Clayton, Dubilier & Rice. Немският DAX записа ръст от 1%, като достигна до 15 603, а FTSE 100 се увеличи с 0.64% до 7 062 пункта.

Цените на петрола скочиха в понеделник, поради оптимизма по отношение на темповете на глобалните ваксинации срещу COVID-19 и очакваното повишаване на пътувания през лятото. Черното злато получи допълнителна подкрепа и от по-слабия щатски долар. WTI се покачи с 2.60% до 73.50 USD, а Brent добави 1.82% като достигна цена от 74.85 USD за барел.

В понеделник златото възстанови някои загуби след най-големия си седмичен спад от март 2020 г. Паузата в ралито на щатския долар помогна да се възстанови привлекателността на метала. Златните кюлчета се повишиха с 1.07%, приключвайки на цена от 1 783 USD за тройунция.

Акценти днес

Икономически данни – Продажба на съществуващи жилища и потребителско доверие

САЩ ще представи данните си за продажба на съществуващи жилища, като се очаква те да бъдат по-ниски спрямо миналият месец. Еврозоната ще обяви стойностите на потребителското доверие, които се очакват да бъдат по-добри от предходните.

Инструмент на фокус

Biontech – Дневна

Акциите на компанията образуват възходящ клин от началото на май, като корекциите са ограничени над 50-периодна експоненциална пълзяща средна. Цената прави възходяща корекция през последните 3 сесии след успешния пробив на клина, като остава ограничена над 50 ЕМА и психологическото ниво 200. Невъзможността за преодоляване на кръглата цифра и това, че индикатора излиза от препродадени стойности може да доведе до ново повишение на цената.

AUD/NZD – Дневна

Валутната двойка консолидира цяла седмица около ключово ниво на съпротива. Екзотичният крос се търгува над 50-периодна експоненциална пълзяща средна, която се явява ниво на подкрепа. Пробив на съпротивата е възможно да доведе до продължение на възходящия тренд. Установяване под подкрепата ще е сигнал за потенциална корекция на възходящия тренд започнал началото на юни.

COCOA – Седмична

Какаото е образувало техническата фигура триъгълник на седмична база. Цената се намира около долната линия на триъгълника, която играе ролята на подкрепа и под 50-периодната експоненциална пълзяща средна. Пробив и задържане под подкрепата е възможно да доведе до низходящо движение.

Japan 225 – Дневна

Японският индекс се намира в низходящ канал от средата на февруари. Цената направи успешен пробив на 50-периодната експоненциална пълзяща средна, която играеше роля на подкрепа, а сега се превърна в съпротива. Задържане под съпротивата може да доведе до продължение на низходящото движение. Пробив и задържане над низходящата тренд линия е възможно да даде начало на ново възходящо движение.

Източник:  https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg