Подкрепата за ГЕРБ ерозира, а „Има такъв народ“ напредва

6+1 формации в следващото Народно събрание

Подкрепата за ГЕРБ ерозира, а „Има такъв народ“ напредва

Снимка: БТА

6272 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg
Предсрочни избори 2021

Моментна снимка на електоралните нагласи преди вота на 11 юли показва, че в следващото Народно събрание ще влязат шест формации, а една е на ръба на 4-процентовата бариера. Подкрепата за ГЕРБ-СДС ерозира отчетливо от изборите през април досега, като разликата с „Има такъв народ“ се топи. Другата интересна битка е за четвъртото място. Това показват данните на социологическата агенция „Тренд“.

Въпреки срива с няколко процентни пункта, според анализа на агенцията ГЕРБ-СДС задържа първото място с 21.7%. „Има такъв народ“ обаче скъсява дистанцията и резултатът им достига 20.2%.

Данните на „Тренд“ идват няколко дни след тези на „Галъп“, която съобщи, че партията на Слави Трифонов към момента изпреварва тази на Бойко Борисов.

Относно другите формации, „Тренд“ прогнозира твърда трета позиция за социалистите с 16.1% – на сериозна дистанция, както от втория, така и от четвъртия. Четвъртата позиция е непредсказуема заради особено близките резултати на "Демократична България" (11.2%) и ДПС (10.9%).

Формацията около Мая Манолова събира 5% от гласуващите, а "Български патриоти" остават на ръба с 3.9%. С най-добри резултати, но все пак под 4%-вия праг остават „Възраждане" (2.3%), Българско лято (1.9%) и Ляв съюз за чиста и свята република (1.1%).

Проучването на „Тренд“ не отразява нагласите на българите в чужбина. От анкетираните 48% заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори, докато 30% все още се колебаят дали да гласуват.

Сред заявилите, че ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори, 81% твърдо са решили за кого ще гласуват, докато 19% все още се колебаят за кого ще дадат гласа си.

Подкрепи Economic.bg