България гласува за президент и народни представители във вот 2 в 1

Секциите ще работят най-късно до 21 ч.

България гласува за президент и народни представители във вот 2 в 1

Снимка: Скрийншот/Youtube

6402 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Предсрочни избори 2021

Днес българските граждани избират президент и народни представители за 47-ото Народно събрание във вот 2 в 1. Президентските избори са редовни, докато парламентарните са извънредни и трети в рамките на тази година в опит за постигане на ново мнозинство и стабилна подкрепа за реформи в страната. За втори път гласуването се извършва предимно чрез машини. Ceĸциитe в cтpaнaтa paбoтят oт 7 ч. и ще затворят в 20 ч., c възмoжнocт вoтът дa пpoдължи дo 21 ч., aĸo пpeд избopнитe пoмeщeния имa oщe жeлaeщи.

Регистрираните кандидати в изборите за народни представители за днешния вот са общо 5067, а в изборите за президент и вицепрезидент участват 23 кандидати-президентски двойки.

Общо на предстоящите избори, в страната и извън нея, ще бъдат използвани 11 936 машини за гласуване. В България, където са разкрити над 12 хиляди секции, с машини ще се гласува в 9399 секции - това са големите секции с 300 и повече избиратели, като в 2121 от тях ще има и второ устройство. Видео с обяснение как става гласуването на изборите 2 в 1 вижте тук.

Електронна проверка къде се намира секцията за гласуване в България може да се направи през интернет страницата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В чужбина изборният ден вече започна. Първата секция, която отвори врати зад граница, бе в Крайстчърч в Нова Зеландия - точно в 20 ч. българско време вчера (бел. р. - 7 ч. местно време на 14 ноември 2021 г.). Другата избирателна секция в Нова Зеландия - в Оукланд, не започна работа, тъй като посолството ни в Австралия и членовете на Секционна избирателна комисия - Оукланд са били уведомени, че заради влошената епидемична обстановка в града местните власти оттеглят даденото съгласие за провеждането на изборите на 14 ноември.

Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден приключва в 6 ч. българско време на 15 ноември.

Сънародниците ни зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 750 секции в 68 държави. Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания - 132, Турция - 126, Германия - 82, Испания - 69, САЩ - 55 секции, Гърция - 26. Българските граждани, които ще гласуват в чужбина, могат да се информират за адресите на избирателните секции от официалния сайт на МВнР.

Предвид ситуацията с COVID-19 е регламентирано гласуването на избирателите у нас, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация, да става с подвижни урни. Това става след подаване на заявление, което трябва да е саморъчно подписано и може да бъде подадено от упълномощено лице или изпратено по пощата, факс, както и подадено по електронен път през интернет страницата на ЦИК или съответната община по адреса, на който избирателят е поставен под задължителна карантина или задължителна изолация.

Избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да напуснат дома си и да упражнят правото си на глас в изборно помещение, също ще могат да гласуват в секции с подвижна избирателна кутия, различни от секциите на хората под карантина или изолация.

Какви са мерките срещу COVID-19

Вотът се провежда отново в условията на извънредна епидемична обстановка и ограничителни мерки, но за гласуване няма да се изисква зелен сертификат, какъвто е необходим за посещаването на повечето публични места на закрито. Удостоверения няма да се изискват и от членовете на комисиите.

Заради извънредната епидемична обстановка отново трябва да се спазват няколко основни правила - в секциите да се носят защитни маски, покриващи носа и устата, всички в секциите и пред тях да са на разстояние от 1.5 метра, редовно да се дезинфекцират често докосвани повърхности, в т.ч. и машините и химикалките, прозорците да стоят отворени или стаите да се проветряват.

За да бъде установена самоличността му, избирателят показва личната си карта и я поставя на масата пред членовете на комисията, а те сверяват данните, без да я пипат. За да бъде идентифициран, избирателят ще бъде инструктиран да свали защитната маска за кратко.

Химикалките, които ще се използват от избирателите за подписване в избирателните списъци, ще се дезинфекцират.

Подкрепи Economic.bg